Salvatorii din Bihor ajutati sa intervina rapid la descarcerari

Cateva minute pot face diferenta intre viata si moarte in cazul unui accident in care victimele sunt incarcerate. In cadrul proiectului “Ora de Aur”, derulat de asociatia SARTISS si finantat de Rompetrol, echipajele de descarcerare din Bihor vor fi dotate cu un sistem informatic mobil compus dintr-un program si o baza de date care contine modelele si structurile a peste 20.000 de autoturisme aflate in uz. Acest sistem informatic portabil va permite identificarea rapida de catre echipa de descarcerare a acelor elemente de structura ale masinii avariate care pot pune in pericol viata victimelor sau a salvatorilor. Totodata, salvatorii vor identifica si acele elemente care pot fi indepartate rapid pentru extragerea, in cel mai scurt timp posibil,  a victimelor blocate in caroseria avariata, astfel incat echipa medicala sa poata actiona cat mai repede posibil.

“Ora de aur este intervalul de timp considerat ca fiind crucial pentru salvarea vietii victimelor diferitelor incidente traumatice deci si a victimelor accidentelor rutiere. Descarcerarea victimelo din caroseriile avariate, in timp util, nu numai ca salveaza vieti, dar influenteaza in mod hotarator morbiditatea si eventualele complicatii care pot sa apara la victimele extrase in mod neprofesionist”, spun initiatorii proiectului.

Date despre proiect:

Ora de aur” – Oradea, jud. Bihor Aplicant – Asociatia Serviciul pentru Asistenta in Situatii Speciale – SARTISS, Parteneri – Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Consiliul Judetean Bihor, Beneficiari directi – victimele incarcerate in accidentele rutiere pe raza judetului Bihor – peste 100 pe an; – membrii echipajelor de descarcerare de pe raza judetului Bihor, care vor fi instruiti pentru utilizarea programului; – membrii echipajelor SMURD Bihor (pompieri si cadre medicale) care intervin in caz de accidente si a caror expunere la riscurile generate de elementele structurale ale autovehiculelor vor fi mult diminuate. Descriere proiect – Reducerea timpului necesar evacuarii victimelor incarcerate in conditii de maxima siguranta atat pentru victime cat si pentru salvatori, prin dotarea cu sisteme informatice a 5 echipaje de descarcerare si a Dispeceratului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Durata desfasurarii proiectului: august – octombrie 2011, Valoare proiect – 8.000 de euro

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.