Sanatos de mic: Peste 20.000 de copii si parinti au beneficiat de educatie nutritionala

sanatos de micPeste 20.000 de copii, parinti si educatori au beneficiat de educatie nutritionala in cadrul  programului Sanatos de mic, initiat de Asociatia SAMAS si Danone.

Implementat in 52 de gradinite din Capitala, in cadrul programului au fost specializate si 115 cadre didactice si medicale din gradinite, iar parintii au participat la 40 de ateliere de gatit sanatos si 3 conferinte de nutritie.

O alta mare realizare a programului de educatie nutritionala pentru prescolari Sanatos de mic este faptul ca procentul copiilor care consuma peste s-a dublat, de la 12 la 25%, iar procentul copiilor care consuma lactate a crescut, de la 38 la 45%!

Sa crestem copii mai sanatosi este scopul central al Asociatiei SAMAS, iar proiectul Sanatos de mic este perfect circumscris acestor preocupari. Pornit de la premiza ca nu e niciodata prea devreme sa incepem educatia pentru sanatate, Sanatos de mic este dedicat copiilor prescolari si vizeaza formarea comportamentului alimentar sanatos prin mijloace adecvate varstei. Orele de educatie nutritionala cu copiii sunt importante, dar nu si suficiente; de aceea, prin atelierele de gatit, conferintele de nutritie si prin ”Ghidul de Nutritie” publicat impreuna cu partenerii stiintifici, ne adresam in egala masura parintilor.Primele rezultate ale proiectului au aparut deja: analiza chestionarelor din studiul pilot ne-a demonstrat ca parintii au primit foarte bine programul si au preluat din recomandarile noastre nutritionale”, a declarat Dr. Marina Otelea, Director Executiv al Asociatiei SAMAS.

 

”De 20 de ani, producem si investim in Romania, colectam lapte romanesc, sustinand un stil de viata sanatos, prin proiecte educationale pentru nutritie si sport. Ca  parte a angajamentului sau de sustinere a unei alimentatii sanatoase, Danone Romania a initiat alaturi de Asociatia SAMAS, proiectul Sanatos de mic, fiind si finantatorul principal al acestuia. Ne-am implicat in acest proiect pentru ca rolul nostru nu se opreste la portile fabricii din Bucuresti, ci se extinde in societate si in grija cu care ne tratam viitorul, in  scopul de a contribui la sanatatea adultilor de maine”, a declarat Natalia Gelshtein-Kiss, Director DANONE Romania Bulgaria.

In Romania, 26,75% dintre copiii intre 6 si 9 ani sunt supraponderali, conform datelor Institutului National de Sanatate Publica.

Proiectul Sanatos de mic are ca scop reducerea riscului de obezitate pentru copiii prescolari si formarea de obiceiuri alimentare sanatoase, printr-un program national de educatie nutritionala in gradinite. Programul a fost dezvoltat de Asociatia SAMAS si Danone Romania si este sustinut de catre Societatea de Nutritie din Romania (SNR), Societatea Romana de Pediatrie (SRP), Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie (SRGH), Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice (FRDNMB), Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului (INSMC), ASSMB (Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti), precum si de catre Inspectoratul Scolar din Bucuresti (ISMB) si Casa Corpului Didactic (CCD). Sanatos de mic include activitati dedicate personalului medical si didactic din gradinite, parintilor si copiilor. Specializam cadrele medicale si didactice in nutritia sanatoasa a prescolarului, organizam lectii interactive cu copiii, ateliere de gatit sanatos si conferinte pentru parinti.

In 2018, a fost elaborat si un Ghid pentru parinti, sub coordonarea unui comitet stiintific alcatuit din specialisti in medicina, educatie si psihologie. Ghidul ofera parintilor informatii esentiale despre pragurile de dezvoltare si necesarul nutritional pe grupe de varsta si poate fi descarcat in format pdf de pe site-ul programului – www.sanatosdemic.ro.

In 2019, programul se extinde catre gradinitele din sectoarele 2, 3 si 4 din Bucuresti, dar si in tara. Sanatos de mic este destinat in special gradinitelor cu program prelungit. Implementarea programului in gradinitele de stat este gratuita pentru acestea. La cerere, programul poate fi implementat in gradinite si scoli private.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.