Seniorii bucuresteni vor fi stimulati sa se implice in activitati de voluntariat

seniors cardBucurestiul va avea o Strategie locala privind sustinerea voluntariatului seniorilor si un plan de actiune pentru perioada 2017 – 2021. Proiectul a fost supus dezbaterii publice, iar pana la 16 august cetatenii au putut trimite in scris recomandari la proiectul de act normativ. Strategia este rezultatul parteneriatului intersectorial dintre Asociatia Habilitas si Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti.

De ce este nevoie de stimularea si atragerea seniorilor in activitati de voluntariat? In expunerea de motive privind aprobarea Strategiei si in textul propriu-zis, se subliniaza ca activarea persoanelor varstnice (persoane aflate la varsta pensionarii) are efecte benefice asupra societatii – economice, sociale, civice -, dar mai ales la nivel personal. La o varsta la care starea fizica de sanatate incepe sa se degradeze, relatiile sociale se diminueaza, iar sentimentul inutilitatii si al neputintei este pregnant, activitatile de voluntariat pot contribui la imbuntatirea starii emotionale, psihice, la imbunatatirea in final a calitatii vietii.

Planul operational propus pentru implementarea Strategiei are trei obiective specifice: 1. Cresterea numarului de voluntari seniori si a competentelor lor, in actiuni efective de voluntariat; 2. Diversificarea si sustinerea activitatilor de voluntariat in raport cu nevoile comunitatii; 3. Valorizarea statutului voluntarului senior in comunitate.

O intrebare esentiala este cum vor fi seniorii stimulati sa se implice in activitati de voluntariat. Potrivit datelor statistice la nivel european citate in Strategia nationala pentru promovarea imbatranirii active 2015 – 2020, Romania se claseaza printre ultimele state U.E. in ceea ce priveste orele de voluntariat prestate de populatia varstnica. Asociatia Habilitas a vrut sa afle ce anume i-ar stimula pe seniori sa participe activ in comunitate, ca voluntari, si a organizat mai multe mese rotunde in cadrul proiectului Seniorii – Resurse in comunitate: Voluntariat la varsta a treia. Chestionarele aplicate la aceste intalniri, la care au participat inclusiv reprezentanti ai asociatiilor de varstnici si ai cluburilor de seniori, au generat informatii importante: seniorii considera ca trebuie sa fie sprijiniti prin instruiri specifice si resurse; seniorii vor ca activitatile in care se implica sa-i faca sa se simta utili; seniorii considera ca e nevoie de parteneriate pentru desfasurarea de activitati de voluntariat. Comunitatea de afaceri se numara, in opinia lor, printre partenerii care ii pot sprijini in activitatile sociale, culturale sau educative.

Planul de actiune pentru implementarea Strategiei prevede ca o metoda de atragere a seniorilor in activitati de voluntariat „dezvoltarea unui mecanism de recompensare a seniorilor care deruleaza activitati deosebite sau cu rezultate notabile […] Conform strategiei, institutiile responsabile pentru dezvoltarea acestui mecanism ar fi centrele de voluntariat si ONG-urile. Iar recompensele se refera la „actiuni de formare/instruire/recalibrare a cunostintelor, in fiecare an”. Un mecanism de recompensare poate mai stimulativ ar putea fi adaptat dupa modelul Senior Card-ului australian. Acest card de reduceri la bunuri si servicii este rezultatul unui parteneriat public-privat, el putand fi obtinut de orice cetatean australian cu varsta de cel putin 60 de ani, cu o norma de lucru de maxim 25 de ore pe saptamana.

Sursa foto: Government of South Australia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.