Sistemul Bosch de detectare a starii de oboseala la volan salveaza vieti

Pentru a preveni producerea unor accidente grave datorate starii de oboseala la volan, Grupul Bosch pune la dispozitia conducatorilor auto Sistemul de detectare a starii de somnolenta. Acesta identifica semnele de oboseala, prin monitorizarea miscarilor volanului, sugerandu-le conducatorilor auto sa ia o pauza in timp util. Informatiile necesare sunt asigurate fie de sistemul de servodirectie al autovehiculului, fie de senzorul de unghi volan, care face parte din sistemul ESP antialunecare cu care este prevazut autovehiculul. Astfel, acest sistem contribuie la sporirea sigurantei in timpul conducerii.

Noua functie de detectare a starii de somnolenta a soferului se bazeaza pe un algoritm care incepe inregistrarea comportamentului soferului inca de la inceputul calatoriei. Apoi, identifica modificarile pe parcursul deplasarilor pe distante lungi si, implicit, nivelul de oboseala al soferului. Manifestarile tipice ale scaderii nivelului de concentrare sunt fazele in care soferul mentine cu greu controlul asupra volanului, combinate cu miscari usoare, dar rapide si bruste ale acestuia, pentru a mentine directia autovehiculului. In functie de frecventa cu care au loc aceste miscari si alti parametri, printre care se numara durata calatoriei, utilizarea semnalizatoarelor de directie si momentul zilei, functia calculeaza nivelul de oboseala a soferului. Daca acest nivel depaseste o anumita valoare, pe panoul de instrumente se aprinde intermitent un indicator, de exemplu, sub forma unei cesti de cafea, pentru a-l avertiza pe sofer ca trebuie sa se odihneasca.

Influenta oboselii asupra accidentelor a fost demonstrata in cadrul mai multor studii. In 2010, Asociatia Americana de Automobilism (AAA) a publicat o analiza pe baza datelor inregistrate in urma accidentelor, colectate de Autoritatea pentru siguranta traficului (National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA) din Statele Unite ale Americii. Studiul a demonstrat ca 17% din accidentele soldate cu morti din SUA au fost provocate de soferi care se aflau intr-o stare de oboseala extrema.

Sistemul Bosch de detectare a starii de somnolenta se adreseaza unui aspect important in ceea ce priveste starea soferului, reusind astfel sa contribuie la imbunatatirea sigurantei in timpul deplasarilor.

 

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.