Situatia accidentelor, discutata la Forumul de Bune Practici in Domeniul Sigurantei Rutiere

Identificarea celor mai noi solutii in vederea creşterii sigurantei rutiere a fost principala tema a Forumului de Bune Practici in Domeniul Sigurantei Rutiere, organizat de Parteneriatul Roman pentru Siguranta Rutiera GRSP Romania. Evenimentul a reunit reprezentanti ai celor mai importante institutiii romanesti. Cel mai mare pret platit pentru accidentele rutiere este pierderea de vieti omenesti. Pe plan macroeconomic, urmele lasate de accidentele rutiere costa tarile cu venituri mici si medii, precum Romania, aproximativ 1-2 % din PIB. Iar la nivel microeconomic, fiecare accident costa compania de cel putin trei ori mai mult decat reparatia efectiva a masinii din pierderile de timp, crizele de imagine sau din deteriorarea moralului angajatilor (conform Raportulului Organizatiei Mondiale a Sanatatii 2013). Prin evitarea miilor de accidente petrecute in ultimii 10 ani, Romania ar fi putut economisi 50 miliarde de euro, potrivit unui studiu realizat de European Transport Safety Council.

“Anual au loc peste 2.000 de decese pe soselele din Romania ca urmare a accidentelor rutiere. Acestea genereaza pierderi mari atat la nivel social cat si la nivel economic. Mai exact, accidentele rutiere sunt cea de-a doua cea mai comuna cauza a deceselor, dupa infarct, in Romania”, a declarat Eric Faidy, Presedintele Parteneriatului Roman pentru Siguranta Rutiera GRSP Romania.

Romania se numara printre tarile europene unde numarul ranitilor grav in accidente rutiere a crescut in perioada 2001-2011. Astfel, Forumul este menit sa contribuie la imbunatatirea sustenabila a comportamentului participantilor la trafic, unul dintre cele cinci puncte cheie prevazute in cadrul general de activitati din Planul Global al Decadei de Actiuni pentru Siguranta Rutiera 2011-2020.

La nivel european se pierd anual peste 500 de miliarde de dolari, odata cu cele 1,3 milioane de oameni decedati pe sosele continentului. Procentual, tinerii cu varste 15-29 ani sunt de doua ori mai implicati in accidente rutiere decat soferii experimentati. Accidentele rutere sunt principala cauza a decesului in cadrul segmentului de persoane tinere.

Parteneriatul Roman pentru Siguranta Rutiera GRSP Romania este dedicat reducerii sustenabile a deceselor si ranirilor in urma accidentelor rutiere. GRSP Romania este partener local al Global Road Safety Partnership. Parteneriatul isi propune sa creasca gradul de cunoastere in domeniul sigurantei rutiere si sa puna bazele capacitatii institutionale, sustinand in acelasi timp actiunile pentru a atinge obiectivele Romaniei la nivel national in domeniul sigurantei rutiere. GRSP Romania faciliteaza parteneriate care conecteaza cei cinci piloni ai Decadei de Actiuni pentru Siguranta Rutiera 2011-2020 cu scopul de a stabiliza si de a reduce cu 50% numarul fatalitatilor de pe soselele din intreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.