Connect with us

Hi, what are you looking for?

Featured

Solve for Tomorrow by Samsung: Viitorul prin ochii adolescenților din România

Samsung_Solve for TomorrowÎn drum spre muncă ne oprim și lăsăm mâncarea în frigiderul comunitar din drum, pentru cei care nu și-o pot permite. Începem ziua optimiști, cu sentimentul de mulțumire că am putut face un gest mic, dar cu o însemnătătate foarte mare pentru cineva necunoscut.

La prânz, dăm o fugă lângă parcul de lângă birou și împrumutăm o nouă carte de la automatul de cărți, dar nu înainte de a o înapoia pe cea de săptămâna trecută și de a dona alte 10 cărți pe care le-am găsit uitate în biblioteca de acasă, de care nu ne-am atins în ultimii 5 ani, dar de care vrem să poată beneficia și mulți alți pasionați de citit.

La întoarcere, în drum spre casă, deschidem aplicația de pe telefon, cea care ne spune exact câte alimente să cumpărăm în funcție de felul de mâncare pe care vrem să-l pregătim, încât să evităm să cumpărăm în exces și astfel să minimizăm risipa alimentară.

În weekend, facem un drum rapid până la automatul de sortare a deșeurilor, cel inteligent, de lângă bloc, care sortează singur deșeurile și le trimite automat în containerele adecvate. Imediat după, primim o notificare pe telefon – o persoană cu dizabilități din apropiere, care nu se poate deplasa, are nevoie de câteva medicamente și de produse alimentare de bază. Ne-am înscris în calitate de voluntari în aplicația prin care persoanele cu dizabilități pot solicita ajutor în funcție de nevoi – răspundem așadar apelului, dăm o fuga până la farmacie și supermarket și livrăm cele necesare bătrânicii care stă la doar trei blocuri distanță.

Viitorul prin ochii unor adolescenți cu vârsta între 16 și 18 ani din România

Viitorul este definit de o comunitate puternic legată, în care suntem atenți nu doar la nevoile noastre, ci și la ale celor din jur. Avem la dispoziție soluții tehnologice inteligente, care nu doar ne ușurează munca și ne fac viața mai frumoasă, ci și lucrează alături de noi pentru protejarea planetei.

Așa arată viitorul prin ochii unora dintre elevii cu vârsta între 16 și 18 ani din România. Mini-bucătării stradale cu frigidere comunitare, soluții de reciclare și colectare a deșeurilor cu ajutorul roboților, aplicații în care elevii pot raporta cazuri de bullying care să-i pună în legătură cu specialiști care să le ofere ajutor, panouri solare care să asigure încărcarea dispozitivelor electronice din școli, parcuri inteligente, cu tobogane și leagăne care au capacitatea de a transforma energia cinetică în energie electrică. Sunt doar câteva dintre ideile înscrise de adolescenți în prima ediție a competiției naționale Solve for Tomorrow by Samsung.

Competiția care încurajează elevii să găsească idei inovatoare pentru binele comunității

Lansată în septembrie 2021, competiția Solve for Tomorrow are obiectivul de a aduce împreună tehnologia, educația, soluțiile eficiente și sustenabile pentru rezolvarea unor probleme identificate de elevi în comunitățile din care fac parte. În cadrul competiției, prin îmbinarea tehnologiei cu educația și creativitatea, adolescenții au ocazia să își aducă ideile la viață, cu ajutorul sesiunilor de mentorat și al cursurilor de Sustainable Design Thinking organizate de Samsung România în parteneriat cu Junior Achievement România.

Parcursul elevilor în cadrul Solve for Tomorrow

Prima etapă a competiției s-a desfășurat în perioada 08 septembrie – 08 octombrie, timp în care elevii s-au putut înscrie, prin completarea unui formular în care au descris pe scurt inovația pe care și-ar dori să o dezvolte cu ajutorul Solve for Tomorrow. În cadrul competiției, au fost acceptate idei care se încadrează în una dintre cele patru categorii: Mediu înconjurător, Diversitate și Incluziune Socială, Educație și Dezvoltare Durabilă, iar participanții au avut ocazia să aplice atât individual, cât și în echipe de cel mult 5 persoane.

Cele 242 de proiecte înscrise au fost analizate de juriul format din Simona Panait (Marketing Director România și Bulgaria, Samsung Electronics România), Alice Duțu (Director Programe, Junior Achievement România) și Oana Bulexa (Managing Director, MSL The Practice) pe baza unor criterii atent stabilite și astfel au fost selectate cele 25 de proiecte care au mers în cea de-a doua etapă a competiției. Lista completă a proiectelor selectate poate fi consultată aici.

Pentru cei 75 de participanți au urmat 5 săptămâni de pregătiri intense și dezvoltare a soluțiilor. Au participat la 10 ateliere de pregătire și mentorat, în care au învățat despre metoda Sustainable Design Thinking și despre bazele antreprenoriatului, beneficiind atât de îndrumarea specialiștilor din cadrul Samsung România, cât și de a celor de la Junior Achievement România. Cele 50 de sesiuni de mentorat 1:1 i-au ajutat pe elevi să-și structureze idea cu care s-au înscris inițial, să o ajusteze și să o dezvolte, astfel încât să o transforme într-o inovație fezabilă, demnă de a purta titlul de primul proiect câștigător în cadrul Solve for Tomorrow România.

Finala competiției, primii câștigători

După intensa perioadă de mentorat și pregătire, în 25 noiembrie a avut loc Demo Day – pentru prima dată, elevii s-au aflat față în față cu juriul, chiar dacă în mediul online, și și-au putut prezenta proiectele. Juriul a ascultat cu atenție prezentarea fiecărui proiect și a oferit feedback și sugestii de îmbunătățire pentru toți cei 75 de participanți, cu obiectivul de a-i ajuta pe aceștia să își contureze cât mai bine ideea până la finala competiției, ce urmează să aibă loc în 8 decembrie, când va fi ales primul proiect câștigător din cadrul Solve for Tomorrow România.

Analizând proiectele pe baza unor criterii precum cea mai bună utilizare a tehnologiei pentru abordarea uneia dintre temele competiției, calitatea detaliilor și clarifitatea planului financiar, dezvoltarea vizibila a ideii din momentul înscrierii în competiției până în ziua finalei, inclusiv crearea unui prototip și testarea acestuia în rândul publicului vizat, creativitatea și originalitatea ideii, fezabilitatea soluției în raport cu tehnologia, resursele, legislația și reglementările actuale, potențialul ideii de a avea o influență benefică asupra societății și/sau mediului, potențialul de a ajunge la publicul vizat și demonstrarea metodei Sustainable Design Thinking, în 8 decembrie jurul va desemna proiectele câștigătoare. Se vor acorda trei premii principale (locul I, II și III), alături de o serie de premii specialeCool Factor Award (acordat participantului care primește votul juriului), Best Speech (participantului cu cel mai bun speech din cadrul finalei) și Best Teacher (celui mai implicat profesor coordonator, cel care a ajutat echipa/participantul, prin susținerea demonstrată în cadrul tuturor etapelor competiției).

Elevii din România prin ochii juraților

Pentru Simona Panait adolescenții care s-au înscris în competiția Solve for Tomorrow înțeleg foarte bine transformarea digitală și dau dovadă de o gândire inovatoare, creativă, demonstrând că știu că folosească resursele pe care le au la dispoziție. “Cred că Solve for Tomorrow reprezintă pentru aceștia un punct de plecare important și ne bucurăm să avem ocazia să observăm cum viitorul ia naștere sub ochii noștri, prin intermediul unor adolescenți care au curajul și deschiderea să facă lucrurile să se întample, folosind tehnologia astfel încât să obțină un impact benefic asupra întregii societăți.”

“În cadrul Solve for Tomorrow, luăm parte la proiectarea viitorului – unul marcat de creativitate, inovație, soluții tehnologice care nu doar că ne îmbunătățesc viața, ci ne îndeamnă să ne implicăm, să ne ajutăm între noi, să facem bine”, a declarat Oana Bulexa, fiind bucuroasă să descopere idei îndrăznețe propuse de adolescenți care au curajul să privească problemele dintr-o altă perspectivă, hotărâți să contribuie la îmbunătățirea calității vieții în comunitățile din care fac parte.

Alice Duțu este încrezătoare în potențialul și motivația tinerilor de a transforma soluțiile în proiecte reale. „Fie că vorbim de soluții simple, dar nepuse în valoare până acum în cadru comunităților sau de soluții complexe cu obiective ambițioase, toate au potențialul de a aduce îmbunătățiri în calitatea vieții, dar și pentru a depăși granițele unei comunități și de a se transforma în inițiative antreprenoriale sustenabile.”

Infografic_Solve for Tomorrow by Samsung

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Poate te interesează și următoarele articole

CSR ONG

Fundatia Orange a desemnat castigatorii editiei 2020 a concursului „Lumea prin Culoare si Sunet”, cel mai mare fond de finantare dedicat persoanelor cu deficiente...

STIRI BUNE

E.ON Energie Romania a lansat factura electronica, serviciu online pentru care pot opta, incepand din aceasta luna, toti clientii companiei, consumatori de gaze naturale...

Featured

Mai mult ca niciodata, in ultima perioada companiile s-au mobilizat si au inceput sa vina in sprijinul comunitatilor cu sume mari de bani sau...

Featured

Kaufland România devine primul lanț de hipermarketuri care își certifică magazinele și depozitele pentru toate măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19 Intreaga rețea de...

Featured

Peste 100.000 de turisti au vizitat Zona Cascadei Bigar la un an de la amenajarea eco-turistica a zonei, dublu fata de perioada 2016-2017, cand...

CSR ONG

In cadrul caravanei „Scrisori pentru Mos Craciun”, derulata in fiecare an de Fundatia Vodafone Romania, 1.000 de copii aflati in centre sociale si de...