CSRmedia
CSRmedia
CSRmedia - publicatie premiata de Familia Regala a Romaniei

#SPECIALCSR: Interviu cu EDMUND PIESS, Director de Sustenabilitate al Holcim Romania

 

SpecialCSR-Interviuri

Echipa CSR Media realizeaza o serie de Interviuri, sub denumirea #SPECIALCSR / Companiile se Implica, cu oameni din companiile care s-au implicat in aceasta perioada in sustinerea comunitatilor.

Acum, mai mult ca oricand, avem nevoie sa vedem IMPLICAREA COMPANIILOR!
Pentru ca avem nevoie de Stiri Bune care sa ne Inspire!

In continuare cititi un Interviu cu  EDMUND PIESS, Director de Sustenabilitate al Holcim Romania și Director General al Geocycle România despre actiunile companiei in aceasta perioada.


 

foto Edmund Piess_ Director de Sustenabilitate Holcim Romania și Director General Geocycle România

 

  • De curand ati lansat cimentul verde ECOPlanet in Romania. Ce are acesta special si cum de a fost aleasa Romania, alaturi de Germania, pentru lansarea acestui produs?

Fiind unul dintre liderii pieței de construcții, suntem conștienți că avem un rol esențial de jucat în combaterea crizei climatice. A devenit imperios necesar să limităm impactul acesteia și să conservăm resursele pe care le avem, astfel încât să se bucure de ele și generațiile viitoare.

CSR Awards

În acest context, la nivel internațional, grupul LafargeHolcim și-a asumat încă de anul trecut angajamentul Net-Zero, prin care se urmărește accelerarea cu cel puțin 20% (față de angajamentul asumat anterior, în 2018) a reducerii amprentei de carbon până în anul 2030, respectiv neutralizarea acesteia până în 2050. De asemenea, compania a aderat, alături de peste 300 de mari companii cu peste 10 milioane de angajați, la dezideratul limitării încălzirii globale la 1,5 grade Celsius (mai multe detalii aici).

În linie cu acest angajament, grupul Holcim România (format din Holcim, Somaco și Geocycle) propune un nou model de business numit ECONCEPT. Acesta are la bază o ofertă integrată de produse și soluții ECO, care funcționează complementar: portofoliul de produse și soluții verzi, cu amprenta scăzută de CO2 (ECO Soluții), furnizarea de servicii de consultanță și instrumente pentru construcția de proiecte sustenabile (ECO Servicii) și definirea de standarde noi de evaluare și certificare a performanțelor climatice a produselor din portofoliu (ECO Scor).

Printre produsele importante propuse de grupul Holcim România drept ECO Soluții se numără ECOPlanet, cimentul verde. Acesta se diferențiază de alte cimenturi standard prin nivelul de emisii de CO2, redus cu peste 40% față de media europeană și prin faptul că are peste 30% conținut de materiale reciclate. ECOPlanet are un nivel superior de durabilitate, chiar și în condiții extreme și poate fi folosit pentru proiecte executate pe toată perioada anului. Faptul că Germania și România au fost primele țări din Europa în care s-a lansat ECOPlanet, cimentul verde, este un semn că piața din România are potențial.

Ne aflăm pe un drum al sustenabilității, un drum fără întoarcere, pe care ni l-am asumat la toate nivelurile organizației. Suntem conștienți, însă, că nu va fi un drum ușor, deoarece piața din România este încă în faza de definire a nevoii de sustenabilitate în construcții.

  • Cum au devenit materialele de constructii verzi tot mai importante pentru producatorii din industrie, in cursa lor catre sustenabilitate?

Efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai evidente și vedem acțiuni de reducere a impactului asupra mediului înconjurător atât la nivel de industrii, cât și nivelul consumatorilor individuali.

Odată cu implementarea legislației europene, solicitările crescute de protecție a mediului și a climei vor conduce la o cerere în creștere de materiale de construcții ecologice. Mai mult, creșterea cerințelor legislative, actualizarea standardelor de construcție, creșterea nivelului de informare și conștientizare a consumatorilor finali, îi va determina pe aceștia să solicite astfel de soluții sustenabile, create pentru oameni și planetă.

Pentru noi, grupul Holcim România, direcția de sustenabilitate asumată prin intermediul noului model de business are la bază o viziune pe termen lung, cu obiective clare pentru reducerea impactului poluării și pentru combaterea crizei climatice. Iar unul dintre aceste obiective este reprezentat chiar de dezvoltarea continuă a portofoliului de produse și soluții eco.

  • Ce aduc nou aceste betoane verzi – cat sunt de eco si pentru ce fel de constructii sunt potrivite?

ECOPact, prima gamă de betoane verzi din industrie, cu emisii de CO2 reduse cu peste 30%, a fost creată special pentru a accelera tranziția către construcții sustenabile.foto fabrica Holcim Alesd

Ca domenii de utilizare, gama de betoane verzi ECOPact poate fi folosită atât pentru construcții civile rezidențiale și non-rezidențiale, cât și pentru construcții industriale și hidrotehnice, inclusiv construcții speciale pentru transporturi pe apă și structuri marine. Acestea contribuie la realizarea unor construcții durabile și îndeplinesc cele mai exigente cerințe de sustenabilitate din punct de vedere ecologic și social.

Punctual, pentru sectorul rezidențial ECOPact reprezintă o soluție mai verde, mai prietenoasă cu mediul, potrivită pentru toate elementele de construcții uzuale, pentru lucrări de zidărie și tencuială, lucrări de șape, elemente decorative și lucrări de reparații. Mai mult, pe lângă aportul pe care îl au betoanele verzi în protejarea mediului înconjurător, au și un nivel de performanță și de durabilitate superior. Acestea contribuie astfel la creșterea duratei „de viață” a construcțiilor și un nivel mai mare de siguranță.

  • La ce ar trebui sa fie atent un constructor cand isi alege materialele de construcții?

Atenția constructorilor ar trebui să se îndrepte în special asupra calității materialelor de construcții. De exemplu, gama de betoane verzi ECOPact contribuie la o durată de viață mai mare a oricărei construcții, fiind mai rezistentă la medii agresive.

De asemenea, ar trebui să se uite la impactul acestor materiale asupra mediului. De exemplu, grupul Holcim România, ca parte a noului portofoliu de produse și soluții ECO, a lansat o serie de servicii de specialitate și de sisteme de evaluare a performanței climatice a produselor sale. Sub numele de ECO Scor, aceste sisteme de evaluare includ: Timbrul Eco – care indică amprenta de CO2 a produselor Holcim și conținutul de material reciclat, fiind folosit numai pentru produsele cu performanțe climatice superioare (emisii CO2 reduse cu minimum 30% și/sau minimum 20% conținut de material reciclat) și Eticheta Verde (o premieră în acest domeniu) – sistem de auto-evaluare transparentă a performanțelor climatice a produselor Holcim fabricate în România, ce indică procentul cu care sunt reduse emisiile de CO2 față de valoarea de referință la nivelul UE.

Aceste sunt instrumente utile partenerilor noștri pentru evaluarea performanței climatice a produselor Holcim și pentru valorificarea acestora în procesul de construire, astfel încât aceștia să fie siguri că fac cele mai bune alegeri când vine vorba de proiectele lor.

  • Care va fi trendul constructiilor in urmatorii 3-5 ani, cum se va transforma piata de constructii din punct de vedere al sustenabilitatii?

În primul rând, integrarea soluțiilor de construcții cu amprentă redusă de CO2, care asigură o utilizare eficientă a resurselor și, implicit, implementarea conceptului de economie circulară,  reprezintă o tendință care va dobândi, în următorii ani, statutul de normă pentru întreaga industrie la nivel european și, pe termen mediu spre lung, la nivel global.

Odată cu implementarea legislației europene în continuă dezvoltare în acest domeniu, cererea de materiale de construcții ecologice va fi din ce în ce mai mare, astfel încât companiile vor fi dispuse să se orienteze către materiale de construcții eco. Inclusiv administrațiile centrale și locale vor acționa ghidate de nevoia de dezvoltare în contextul implementării Pactului Ecologic European. Scopul acestui pact este de a transforma Uniunea Europeană într-o societate echitabilă și prosperă, dar, mai ales, eficientă din perspectiva utilizării responsabile a resurselor. 

Cu toate acestea, așa cum spuneam, sustenabilitatea la nivelul construcțiilor, tradusă în special prin accelerarea tranziției către un mediu construit mai verde este încă la început, iar piața este în plin proces de conștientizare și asimilare. Noi, ca lider al pieței materialelor de construcții, suntem conștienți că avem un rol important de jucat în asigurarea acestei tranziții, oferind produse și soluții prin intermediul cărora devenim mai responsabili față de planetă.

Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.