Connect with us

Hi, what are you looking for?

#SPECIAL CSR

#SPECIALCSR: Interviu cu Irie Meltzer, Director Regional CEE și MENA, OrCam Technologies

2020 - Irie Meltzer - photoÎn România peste 90 de mii de persoane sunt nevazătoare și parțial nevăzătoare, potrivit unui raport al ANPDCA (Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții) din martie 2020. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, resursele tehnologice și de finanțare destinate comunității persoanelor nevăzătoare și cu deficiene de vedere au fost minimale.

În întâmpinarea nevoilor persoanelor cu dizabilități de vedere de pe întreg Globul, start-up-ul israelian OrCam Technologies Ltd. – deschizător de drumuri pentru dispozitive asistive intuitive și unul dintre cei 38 de unicorni mondiali din domeniul sănătății – lucrează alături de instuțiile statelor în care activează pentru a îmbunătăți viața comunității nevăzătoare și a oferi suport financiar prin programe speciale.

În România, dispozitivul asistiv OrCam My Eye este disponibil în cadrul programului „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități” – o inițiativă desfășurată cu sprijinul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în care peste 7.000 de persoane cu dizabilități cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, pot primi vouchere de 5.000 de euro pentru a obține echipament asistiv. 


În continuare citiți un Interviu cu Irie Meltzer, Director Regional CEE și MENA, OrCam Technologies despre acțiunile companiei în această perioadă.

– Care este filosofia companiei OrCam Technology?

OrCam Technologies este un strat-up israelian construit în jurul unui spectru divers de angajați. Cunoștințele echipei de cercetare și dezvoltare OrCam variază de la product design, hardware, software și AI- acestea reprezentând aproximativ două treimi din resursele companiei. Din câte știm, aceasta este cea mai mare echipă din lume dedicată furnizării de soluții intuitive și ușor de utilizat – pentru comunitatea cu deficiențe de vedere.

– În România, OrCam se implica activ în comunitate printr-un program de finanțare în colaborare cu instituțiile statului. Care este semnificația și impactul acestui proiect?

Este o mare provocare să îți propui să crești accesibilitatea unui device asistiv. De multe ori, cei care au cea mai mare nevoie de astfel de soluții, nu și le pot permite, acesta fiind motivul pentru care investim timp și resurse pentru a găsi calea prin care utilizatorul să beneficieze de suport cât mai repede și ușor. În România, activitatea noastră are un potențial imens, mai ales prin implicarea guvernului – care prin acest proiect sprijină persoanele cu dizabilități, fără un loc de muncă, oferindu-le suport financiar pentru achiziționarea celei mai avansate tehnologii de asistență, pentru sporirea independenței lor.

Faptul că Guvernul, împreună cu Ministerul Muncii, au fost deschiși pentru implementarea acestui proiect, cântărește enorm. Împreună urmărim să rezolvăm o nevoie duală a persoanelor cu dizabilități – inserția în câmpul muncii, cât și creșterea independenței în viața lor de zi cu zi. Device-ul OrCam My Eye ajută utilizatorul să citească de pe orice suprafață (print/digital), să recunoască fețele oamenilor din jur (un feature unic pentru clasa dispozitivelor assistive), să identifice banconote sau chiar culori – ceea ce poate avea drept consecință o integrare mai bună în comunitate și sporirea independenței pentru a obține un loc de muncă.

– Care au fost obiectivele și așteptările cu care echipa dezvoltatoare a “pornit la drum” în programarea device-ului OrCam My Eye și câte dintre acestea s-au materializat după ce dispozitivul a devenit disponibil?

Ne-am propus să creăm un dispozitiv de tehnologie de asistență unic în clasa sa, care să ofere utilizatorilor noștri un grad de independență mai mare. Pentru acest lucru, OrCam s-a consultat cu sute de persoane cu deficiențe de vedere în dezvoltarea dispozitivului.

Așadar, OrCam My Eye este un device construit împreună și pentru comunitatea nevăzătorilor,  cu ajutorul specialiștilor OrCam Technologies. Dispozitivul  este creat de la zero prin algoritmi proprii avansați de machine learning și computer vision. Până acum, OrCam MyEye a avut un impact pozitiv asupra calității vieții a zeci de mii de utilizatori de pe tot Globul, în prezent fiind disponibil în 25 de limbi și 50 de țări.

 – Ce ati observat la comunitatea de nevăzători din România?

Comunitatea nevăzătoare (în general, din toată lumea) tinde să aibă anumite rețineri atunci când companiile li se adresează. Iar acest lucru poate fi o consecință a faptului că de-a lungul timpului, nevăzătorii nu au primit foarte mult ajutor din partea acestora, din punct de vedere  financiar sau tehnologic. Până de curând, au existat extrem de puține inovanții în randul device-urilor asistive pentru nevăzători, ce nu le ușurau cu mult viața.

Despre comunitatea nevăzătorilor din România am doar cuvinte de laudă. Am avut șansa să particip la mai multe evenimente organizate de și pentru aceștia și am fost impresionat de profesionalismul, cunoștințele și sprijinul pe care și-l oferă reciproc. Partea care m-a frapat personal este că majoritatea oamenilor nevăzători nu sunt membri ai unei anumite Asociații, deși cred că ar trebui. De multe ori, o astfel de comunitate cunoaște și înțelege cel mai bine nevoile și luptele mebriilor săi, așa că poate oferi numai beneficii celor ce li se alătură.

– La nivel internațional, Messi a devenit ambasador OrCam. Cum s-a întâmplat acest lucru și cum ajută acest fapt comunitățile nevăzătoare din întreaga lume?

Faptul că superstarul fotbalului Lionel Messi își dorește să se implice activ în proiectul nostru pentru spriinirea comunității nevăzătoare este o mare onoare. Lionel Messi întruchipează maximizarea potențialului personal și depășirea barierelor fizice –  iar acum îi ajută și pe cei mai puțin norocoși să facă același lucru. Ne bucură nespus să „facem echipă” cu un asemenea simbol al reușitei! În calitate de ambasador global OrCam, Messi oferă personal aparatul de tehnologie asistivă OrCam MyEye oamenilor nevăzători sau partial nevăzători, în cadrul întâlnirilor organizate în Barcelona. Participanții acestor întâlniri devin membri oficiali ai echipei numită chiar de gigant OrCam Dream Team. Prin crearea Dream Team, Messi contribuie la creșterea conștientizării, la nivel global, a provocărilor cu care se confruntă comunitatea nevăzătoare și cu deficiențe de vedere – și ajută participanții întâlnirilor să obțină OrCam MyEye.

 – Care sunt planurile OrCam Technologies pentru 2021?

La nivel global, OrCam Technologies va lansa o soluție AI portabilă, unică în clasa sa, pentru pentru persoanele cu hipoacuzie, OrCam Hear. Purtat în jurul gâtului (precum un colier), dispozitivul OrCam Hear este prima inovație din lume pentru persoanele cu hipoacuzie care combină detectarea mișcării buzelor cu separarea vocală simultană.

În România ne focusăm pe programul national de finanțare, care abia a debutat.  Intenționăm să continuăm programele de training, prezentările și să oferim suport oricărei persoane care dorește să se înscrie în programul național. De asemenea, planificăm să creștem echipa locală a OrCam și, sperăm, să lansăm în viitor câteva tehnologii noi, nu numai pentru nevăzători și cu deficiențe de vedere. Și, așa cum am menționat mai devreme, sperăm să lansăm OrCam Hear în toată lumea.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Poate te interesează și următoarele articole

CSR ONG

Fundatia Orange a desemnat castigatorii editiei 2020 a concursului „Lumea prin Culoare si Sunet”, cel mai mare fond de finantare dedicat persoanelor cu deficiente...

STIRI BUNE

E.ON Energie Romania a lansat factura electronica, serviciu online pentru care pot opta, incepand din aceasta luna, toti clientii companiei, consumatori de gaze naturale...

Featured

Mai mult ca niciodata, in ultima perioada companiile s-au mobilizat si au inceput sa vina in sprijinul comunitatilor cu sume mari de bani sau...

Featured

Kaufland România devine primul lanț de hipermarketuri care își certifică magazinele și depozitele pentru toate măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19 Intreaga rețea de...

Featured

Peste 100.000 de turisti au vizitat Zona Cascadei Bigar la un an de la amenajarea eco-turistica a zonei, dublu fata de perioada 2016-2017, cand...

CSR EVENIMENTE

Echipa CSR Media continua seria Seminariilor dedicate Comunitatii de CSR, ce vin sa raspunda unei nevoi concrete, legata de crearea unei Comunitati active a...