Studiu CSR: 35% dintre companii spun ca Responsabilitatea Sociala face parte din filozofia firmei

Coperta -Studiul Dinamica si perspectiva Domeniului CSR in Romania 2018Conform celei de-a sasea editii a Studiului – Dinamica si Perspectiva Domeniului CSR in Romania, realizat de echipa CSRmedia.ro, in parteneriat cu Valoria Business Solution, procentul companiilor care spun ca au facut responsabilitatea sociala parte din filozofia si valorile firmei a crescut cu 8% comparativ cu anul trecut, de la 27% la 35% anul acesta.

Companiile care spun ca au o strategie de CSR au crescut cu doar 1%, de la 86% anul trecut la 87% anul acesta. Cresterea cea mai mare (+7%) o au companiile care spun ca au primit strategia de CSR de la firma-mama (38%), acest mecanism fiind, de altfel, principalul mod de evolutie a domeniului de CSR in Romania.

Procentul companiilor care deruleaza proiecte de CSR avand bugete anuale cu valori cuprinse intre 100.000 si 200.000 euro a inregistrat cea mai mare crestere, de +8%, iar procentul companiilor cu bugetele cuprinse intre 50.0000 si 100.000 euro a inregistrat cea mai mare scadere, de -8%.

Lacramioara Botezatu - CSRmedia.roRezultatele studiului Dinamica si perspectiva domeniului de CSR ne ofera o perspectiva de ansamblu asupra domeniului CSR din ultimii 5 ani in Romania, fiind un instrument util atunci cand se elaboreaza o strategie. Fiind deja la a sasea editie, punem la dispozitie informatii comparative, care ne arata dinamica responsabilitatii sociale din ultimii ani si mai ales tendintele. Observam o integrare tot mai mare a actiunilor de CSR in afacerile companiilor si o preocupare evidenta a top managementului privind sustenabilitatea operatiunilor”, a declarat Lacramioara Botezatu, Project Manager al CSRMedia.ro.

Totodata, semnificativ mai putine companii respondente decat anul trecut, 67% vs.79%, spun ca isi implica angajatii in actiunile de CSR derulate de firma.

In ceea ce priveste impactul proiectelor de CSR, 48% dintre companii folosesc sisteme de evaluare proprii. Per total, fata de anul trecut, numarul companiilor care urmaresc impactul CSR creste cu 4%. Raportarea in conformitate cu standardele internationale inregistreaza o scadere de -8%, cea dupa sisteme de evaluare proprii creste cu +13%, iar cea bazata pe evaluari oferite de parteneri cu +1%, comparativ cu anul precedent.

Elena Badea - ValoriaStudiul Dinamica si Perspectiva domeniului de CSR arata evolutia culturii de business autohtone. Studiul este un reper pentru acest domeniu in Romania si arata cum au evoluat companiile de la derularea proiectelor de CSR cu bugete mici si preponderent locale la cele cu acoperire nationala si bugete in crestere, de la cvasi-inexistenta raportarii de CSR la adoptarea standardelor de raportare internationale. Dar cel mai important rezultat este faptul ca procesul de masurare a impactului in comunitate a devenit unul de management al riscurilor”, a declarat Elena Badea, Managing Director, Valoria Business Solutions.

De asemenea, procentajul companiilor care spun ca au un proces intern/extern pentru identificarea temelor relevante pentru companie in domeniul CSR si il CSR 2018_ROimplementeaza este in crestere cu +7% comparativ cu anul precedent. Acest lucru denota deja o anumita maturizare a abordarii domeniului CSR de catre companii.

In 2018, 78% dintre companiile respondente, fata de 86% anul trecut, definesc responsabilitatea sociala ca implicare in comunitate. Fata de anul trecut, rezultatele cercetarii de anul acesta consemneaza scaderi la toate categoriile, de la implicarea in comunitate (-8%) la managementul lantului de furnizori (-4%). Singura crestere este la etica in afaceri (+4%). Totusi componenta categoriilor din top trei ramane neschimbata si in acest an: implicare in comunitate (78%), strategie sustenabila de business (63%) si etica in afaceri (63%).

Totodata, desi sunt mai putine companii care spun ca se implica in CSR deoarece valoarea financiara a companiei creste (-8pp), sunt mai multe cele care spun ca responsabilitatea sociala corporativa face parte din filozofia si valorile companiei (+8pp), precum si cele care spun ca face parte din strategia lor de sustenabilitate (+5%).

Studiul, singurul de acest fel realizat sase ani la rand, analizeaza si exploreaza perceptiile executivilor si ale specialistilor CSR in legatura cu proiectele initiate si derulate in domeniul responsabilitatii corporative in anul 2017 si perspectivele din perioada urmatoare.

Romanian ESG Summit

O Galerie FOTO de la Seminarul Comunitatii CSR 2018 GASITI AICI

Studiul complet poate fi gasit MAI JOS.

STUDIU – Dinamica Si Perspectiva Domeniului CSR in Romania 2018 by CSRMedia Network

Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.