CSRmedia
CSRmedia
CSRmedia - publicatie premiata de Familia Regala a Romaniei

Studiu CSR: Am lansat a treia editie a studiului Tendinte si Realitati CSR in Romania

Seminar CSR 2015Echipa CSRmedia.ro, in parteneriat cu EY Romania, a lansat a treia editie a studiului Tendinte si realitati CSR in Romania, singurul studiu in domeniu realizat trei ani la rand. Studiul a fost lansat oficial in cadrul Seminarului Comunitatii de CSR, eveniment in cadrul caruia reprezentantii companiilor au putut dezbate si analiza concluziile rezultate in urma analizei. Studiul are la baza un chestionar aplicat in perioada 27 aprilie – 25 mai 2015. In raport se analizeaza raspunsurile a 311 de executivi de top din segmentul local de business si specialisti din domeniul CSR la 38 de intrebari. Au raspuns la chestionar mai ales companiile deja implicate in Seminar CSr 2015 00CSR; de aceea studiul poate oferi raspunsuri celor care analizeaza oportunitatea de a incepe actiuni CSR si vor sa le inteleaga impactul la nivel strategic si beneficiile. Distributia companiilor respondente a fost urmatoarea: 40% inregistreaza vanzari sub 10 milioane euro, 30% intre 10-100 milioane euro si 30% peste 100 milioane euro.

Lacramioara Boteztu, Project Manager CSRmediaRealizat pentru al treilea an consecutiv, studiul aduce raspunsuri si confera o imagine de ansamblu asupra activitatilor de CSR realizate de companiile din tara noastra. Si ne bucura sa vedem ca numarul companiilor care deruleaza actiuni de responsabilitate sociala creste de la an la an”, a declarat Lacramioara Botezatu, Project Manager CSRmedia.ro.

Conform analizei, anul acesta, 63% dintre companiile implicate in CSR vor aloca intre 5.000 si 500.000 euro pentru Seminar CSR 2015 004proiectele de responsabilitate sociala si sustenabilitate. Astfel, 14% vor aloca intre 5.000 si 10.000 euro, 27% vor aloca intre 10.000 si 50.000 euro, in timp ce 21% vor aloca intre 50.000 si 500.000 euro. Comparativ cu anul trecut, aproape jumatate (49%) dintre companiile care deruleaza activitati de CSR au crescut bugetul alocat acestora in 2015. Astfel, 32% a inregistrat o crestere de pana la 10% a bugetului CSR, in timp ce 17% au alocat un buget cu intre 10% si 30% mai mare.

Daca in 2014, jumatate din acest buget provenea din alocari nedeductibile si doar 37% din alocarile deductibile, anul acesta procentele aproape s-au inversat – 51% din bugetul CSR provine din alocarile deductibile fiscal, in timp ce doar 35% mai provine din alocari nedeductibile. Conform acestor rezultate, companiile utilizeaza mai bine facilitatile fiscale pe care le au la dispozitie pentru a se implica in comunitate.

Aceste concluzii arata un interes mai mare din partea companiilor de a integra activitati de CSR in strategia lor de afaceri, pe fondul unui interes general in crestere din partea mediului de afaceri, al presei si al societatii civile cu privire la acest domeniu.

Elena-Badea-pic„Mediul de business din Romania trece catre o zona de maturitate in ceea ce priveste domeniul responsabilitatii sociale. Cea de-a treia editie a studiului nostru ne releva o diversificare a preocuparilor companiilor in aceasta zona si un accent mai puternic pus pe sustenabilitate. Acest lucru va fi in avantajul fiecarei companii, intrucat organizatiile care isi gestioneaza responsabil impactul social si de mediu beneficiaza de o eficienta operationala mai mare, de o mai buna administrare a resurselor, dar si de o repozitionare in relatia cu actionarii, angajatii si partenerii de afaceri,”a declarat Elena Badea, Director Marketing EY Romania.

Conform studiului, 15% dintre respondenti masoara impactul eforturilor CSR in primul rand din prisma perceptiei clientilor, in timp ce 16% au avut in vedere angajatii, iar 15% mediul. Este de notat faptul ca 37% dintre companiile respondente masoara impactul proiectelor CSR conform unor sisteme proprii de evaluare, in timp ce procentul celor care raporteaza dupa standarde internationale in domeniu a scazut de la 24% anul trecut, la doar 13% anul acesta.

In anul 2014, companiile au derulat in medie 8,7 proiecte CSR, in scadere cu 36% fata de anul anterior, ceea ce indica o mai mare concentrare asupra initiativelor de anvergura. Cu toate acestea, aproximativ jumatate dintre proiectele derulate in 2014 au un buget individual de pana la 5.000 Euro.

Peste jumatate dintre companiile respondente declara ca au o politica privind sustenabilitatea lantului de aprovizionare, in principal pentru ca aceasta permite eficientizarea costurilor (43%), o mai buna gestionare a riscurilor (37%), dar si pentru ca este parte din strategia de sustenabilitate a companiei (35%). Principalele trei directii pe care aceste companii le iau in considerare in dezvoltarea unui lant de aprovizionare sustenabil sunt: transparenta si etica in afaceri (65%), mediu (45%) si sanatatea si securitatea la locul de munca (43%).

Studiu- Tendinte Si Realitati CSR in Romania, Editia 2015 – CSRmedia.ro & EY Romania

CSR Awards

Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.