Studiu global 2017: Ne sufocam in plastic. Care e solutia?

Plastic planet cercetare 2017Luna trecuta, revista americana Science Advances a publicat datele rezultate in urma unei analize globale despre materialele plastice. Cercetarea condusa de Roland Geyer, profesor de ecologie industriala la Universitatea din California, este intitulata sugestiv: Productia, utilizarea si soarta tuturor materialelor plastice produse vreodata. Pentru ca, spun autorii studiului, avem destul de multe date despre productia si cantitatea lor, despre reciclarea lor, dar mai putine despre ce se va intampla cu plasticul ramas in mediul inconjurator sau cu cel din depozitele de deseuri. Plasticul produs acum 60 de ani e in continuare in jurul nostru si va mai fi probabil secole bune.

Problema cu plasticul e ca e extrem de durabil, durata lui de utilizare fiind in acelasi timp prea scurta. Acest material util devine ineficient dupa cativa ani, in comparatie, de pilda, cu otelul.

„Aproximativ jumatate din tot otelul pe care il fabricam merge in constructii, deci va avea decenii de utilizare. Plasticul este la polul opus: Jumatate din toate materialele plastice devin deseuri dupa patru ani sau mai putin de utilizare.” (Roland Geyer)

Si acum cateva cifre ametitoare. 9,1 miliarde de tone de plastic au fost produse de omenire, jumatate fiind in ultimii 13 ani. incepand cu 1950, productia de plastic din intreaga lume a explodat de la aproximativ 2 milioane de tone, la 440 milioane de tone in 2015.

Incepand cu 2015 au fost generate aproximativ 6300 de tone de deseuri de plastic, din care aproximativ 9% au fost reciclate, 12% au fost incinerate, iar 79% s-au acumulat in depozitele de deseuri sau in mediul natural. In cazul in care tendintele actuale de productie si de gestionare a deseurilor vor continua, pana in 2050 aproximativ 12 000 de tone de deseuri de plastic vor fi depozitate in depozite de deseuri sau in mediul natural. si reciclarea nu ajuta prea mult.

Din tot plasticul produs vreodata, aproximativ 30% din acesta este inca in uz. Aproximativ 42% din toate materialele plastice produse vreodata au fost utilizate in productia de ambalaje.

O alta problema. In ocean, resturile de plastic plutesc desigur, iar lumina soarelui topeste aceste resturi in mici particule confundate de catre pasari cu resturi de hrana, existand astfel riscul de a contamina lantul alimentar marin. Intr-un studiu anterior, aceiasi cercetatori au estimat ca intre 4 si 13 milioane de tone de deseuri de plastic au intrat in mediul marin in 2010.

Reciclarea, spun cercetatorii, nu impiedica aparitia deseurile de plastic – procesul e doar intarziat un pic. Singura modalitate de a elimina definitiv deseurile din plastic este de a le arde sau de a le topi, scriu autorii.

„Nu ne putem permite sa mai facem afaceri intr-un mod iresponsabil, pentru ca ne vom trezi pe o planeta literalmente acoperita in plastic”, concluzioneaza Geyer.

Studiul poate fi accesat AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.