Studiu Samsung: O treime din liceeni sunt potriviti pentru cariere antreprenoriale

Samsung_Caravana_Trends of Tomorrow00Conform unui studiu realizat in timpul caravanei Samsung Trends of Tomorrow, peste o treime din tinerii care provin din liceele bine cotate ale tarii sunt potriviti pentru joburi proactive, care presupun spirit de initiativa, sunt competenti pentru domeniile de IT/digital si finante si sunt dornici de informare si dezvoltarea de noi abilitati. Studiul a fost realizat anul acesta in 30 de licee din zonele de est si vest ale tarii. Aproape 8.000 de elevi din 10 orase au completat testele Self Directed Search-Holland, Intelligenz-Struktur-Test 2000R si Big FiveQuestionnaire, in urma carora le-au fost stabilite interesele vocationale, competentele si elementele de personalitate. Obiectivul caravanei a fost de a inspira, educa si familiariza liceenii cu abilitatile digitale si tenditele de pe Samsung_Caravana_Educationala-TOT-2013piata muncii, in contextul in care studiile arata ca un numar tot mai mare de tineri lucreaza in alt domeniu decât cel pentru care s-au pregatit, iar 95% dintre joburi vor necesita competente digitale pana in 2015, potrivit unui studiu al Comisiei Europene).

Sabina Stirb-Samsung„Rezultatele studiului sunt pe cat de interesante, pe atat de incurajante. Pe de-o parte, stim deja ca ne confruntam cu un deficit de specialisti in domeniul IT, nu doar in Romania, ci la nivel european si chiar global, iar pe de alta stim ca tinerii absolventi de studii de specialitate intampina dificultati in gasirea unor locuri de munca stabile si potrivite pentru ei. Iata ca studiul ne confirma: tineri romani au abilitatile si interesul necesare pentru meseriile din domeniul IT. Nu ne ramane decat sa facem tot posibilul pentru a-i indruma spre aceste profesii fascinante, care presupun, pe langa o buna pregatire, pasiune si curiozitate continua,” a declarat Sabina Stirb, Public Affaris & Community Citizenship Manager, Samsung Electronics Romania.

Din studiu reiese faptul ca peste o treime (35,4%) din tinerii care au participat la aceste teste sunt interesati de zona antreprenoriala, mai mult decat oricare alta arie, si sunt atrasi de ideea de a lucra pentru sine. Aceasta arie antreprenoriala nu presupune, insa, doar rolul de antreprenor, ci orice profesie care implica un grad ridicat de initiativa personala (avocat, manager etc.).

Totodata, testele au relevat faptul ca tinerii cu interese antreprenoriale au si interese culturale mai ridicate decat ceilalti si sunt mai deschisi spre noutati, in general, si mai interesati de obtinerea de noi cunostinte si deprinderi. In plus, acestia au inregistrat scoruri IQ peste medie si au cele mai ridicate abilitati in zona numerica, de lucru cu cifrele, fapt care ii recomanda pentru activitati din domeniul IT si digital (programare, inginerie IT, etc.).

Analiza pe segmente de varsta arata ca elevii din anii terminali de liceu sunt mult mai pragmatici decat colegii lor mai mici. Cei mai multi elevi cu varste cuprinse intre 14 si 16 ani isi doresc sa devina avocati (16,8%), programatori (14%1), actori (11,6%), ingineri informaticieni (10,4%) sau business manageri (8,7%), pe cand cei din clasele a XI-a si a XII-a au preferinte usor diferite. Alegerile au ramas acelasi, insa in alta ordine. Astfel, cei mai multi elevi cu varsta de 17-19 aniar vrea sa devina programatori (14,6%), ingineri informaticieni (11%), avocati (10,7%), business manageri (9,7%) si actori (8,5%).

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.