Tandem BikeFland: Copiii nevazatori invata sa mearga pe bicicleta in tandem

tandemTandem BikeFland, proiectul initiat anul trecut de Clubul Sportiv Tandem Arena, a demarat a doua editie a taberei intre 10 – 17 iulie cu copiii din Buzau, Targu Frumos si Bucuresti. Intre 26 iulie – 2 august, o noua serie de copii urmeaza sa se intalneasca la Izvorani pentru a participa la activitatile sportive pregatite.

Proiectul este derulat de Asociatia Club Sportiv Tandem Arena si finantat prin programul „In stare de bine”, sustinut de Kaufland Romania si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.“

Coordonatorul Tandem BikeFland este Florin Georgescu, primul roman nevazator care a pedalat, in tandem cu un prieten, de la Arad la Londra, in anul 2012.

“Anul acesta am avut bucuria sa ne revedem cu o parte dintre copiii care au participat la prima editie Tandem BikeFland. Unii au ramas prieteni, iar altii chiar au devenit ciclisti de performanta, pedaland in tandem la diverse competitii. Asa ne-am dat seama ca tabara si-a atins ambele scopuri, cel de incluziune sociala si eliminarea sedentarismului in randul copiilor cu deficiente”, a declarat Florin Georgescu, Presedinte Tandem Arena.

Sportul, o metoda de incluziune sociala

Tandem BikeFland a aparut la ideea lui Florin Georgescu care a sesizat oportunitatile reduse de practicare a activitatilor sportive de catre tinerii cu deficiente de vedere. Astfel ca, in 2018 a organizat prima tabara de paraciclism, unde foarte multi copii nevazatori au practicat ciclismul in tandem, facand echipa cu tineri sportivi.

Pe langa beneficiile asupra sanatatii, paraciclismul faciliteaza mai mult decat orice domeniu cheie din activitatea umana procesul de incluziune sociala. Tinerii nevazatori invata in zilele pe care le petrec in tabara sa aiba mai multa incredere in ei, sa dezvolte relatii de prietenie, sa formeze o echipa, sa treaca de bariera dizabilitatilor si sa se bucure de mersul pe bicicleta.

Copiii care vor participa in tabara la Izvorani vor fi insotiti de 30 piloti voluntari de biciclete tandem, iar cursurile de pregatire vor fi sustinute de sase instructori sportivi. Se vor desfasura zilnic doua antrenamente pe bicicletele tandem, un antrenament pe pista de atletism si unul la bazinul de inot.

Tabara Tandem BikeFland 2 va fi urmata de Campionatul de Ciclism in Tandem

Campionatul de Ciclism in Tandem avea loc in luna octombrie la Timisoara, la aceasta competitie participand aproximativ 50 de echipaje de tandem din toata tara, dintre care o parte fiind copii care s-au antrenat in tabara. Competitia va fi deschisa atat bicicletelor in tandem, cat si bicicletelor single.

328 de elevi din scolile de nevazatori se vor bucura de bicicletele in tandem

Anul trecut au fost donate 19 biciclete tandem catre cinci scoli pentru copiii cu deficiente din Romania,  astfel elevii au avut acces pe tot parcursul anului la mobilitate si cunostintele necesare unei vieti active. Anul acesta, la finalul proiectului BikeFland 2, toate bicicletele pe care copiii le vor folosi vor ajunge la aceleasi scoli din Romania. Bicicletele tandem si echipamentele sportive necesare desfasurarii programului au fost achizitionate cu ajutorul fondurilor primite de la finantator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.