TAROM sustine recrearea costumului romanesc purtat de prima femeie pilot

TAROM a inceput proiectul de recuperare a unuia dintre costumele populare purtate de Smaranda Braescu. Prima aviatoare si prima parasutista romanca cu brevet, Smaranda Braescu a fost un om al performantelor profesionale si o mare ambasadoare a portului popular romanesc. In planor sau la dineuri si receptii oficiale de cea mai inalta tinuta, pe toate meridianele lumii, Smaranda Braescu a imbracat cu demnitate si mandrie costumul romanesc, pe care il considera cel mai elegant costum de gala. Compania nationala de transport aerian TAROM, promotoare a valorilor autentice romanesti isi face o datorie de onoare din a sustine acest demers.

Proiectul de recuperare a unuia dintre costumele Smarandei Braescu propus de compania TAROM se doreste deopotriva un gest de sustinere a certelor valori culturale romanesti, de stimulare a constiintei patriotice si de omagiere a unui dintre profesionistii aerului. Ca tribut adus unui om care a facut istorie in aviatia romaneasca si mondiala, compania TAROM si-a botezat cu numele Smaranda Braescu inca din 2007, una dintre aeronavele sale, un Airbus 318”, a declarat Christian Heinzmann, Director Executiv TAROM.

Costumul propus de TAROM, in care ia va ocupa un loc central, va fi creat de arhitecta Ioana Corduneanu, care va realiza o sinteza a motivelor folclorice romanesti ce au impodobit costumele populare purtate de Smaranda Braescu. Ioana Corduneanu isi va fonda munca de creatie pe informatiile obtinute prin bunavointa celor doua mostenitoare ale aviatoarei Smaranda Braescu, doamnele Ana-Maria Sireteanu si Maria Isopescu ce vor pun la dispozitie un bogat material documentar de familie si sustin acest demers.

Proiectul se va finaliza pe 1 decembrie 2013, de ziua nationala a Romaniei, cand  TAROM va oferi costumul „Smaranda Braescu“ drept premiu al unui concurs, unuia dintre pasagerii sai.

Pe 24 iunie, de Rusalii, echipajele TAROM au dus 5 ii romanesti, in 5 orase mari ale lumii, respectiv: la Tel Aviv, Dubai, Istanbul, Madrid si Frankfurt, contribuind astfel la completarea hartii mondiale a comunitatilor de ii romanesti. Cele 5 ii apartin Ioanei Corduneanu si angajatelor TAROM .

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.