Connect with us

Hi, what are you looking for?

Featured

TenarisSilcotub pregătește elevii din Sălaj să devină “Profesioniştii viitorului”

profesionistii viitoruluiPeste 1.200 de elevi de clasa a VII-a din Sălaj sunt consiliaţi şi îndrumaţi în alegerea unei cariere, în cadrul programului “Profesioniştii viitorului”, o variantă actualizată a programului de consiliere în carieră derulat cu succes, în ultimii patru ani, de către de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educațională (CJRAE), în parteneriat cu TenarisSilcotub şi Consiliul Judeţean Sălaj.

În acest an şcolar, în program sunt implicate 91 de clase de a VII-a din 61 de unităţi de învăţământ, cu 1.264 elevi înscrişi, alături de 33 de consilieri şcolari. 

În prima etapă a programului se oferă consiliere colectivă tuturor elevilor din judeţul Sălaj. Urmează apoi o testare ce oferă o serie de informaţii cu privire la abilităţile cognitive și trăsăturile de personalitate ale elevilor și definește profilul vocaţional al fiecăruia. O nouă rundă de consiliere colectivă îi îndrumă apoi pe elevi să ia o decizie eficientă de carieră, după care aceștia completează un chestionar privind opţiunile şcolare şi profesionale.

Scopul principal al programului este orientarea eficientă în carieră a elevilor, prin coroborarea dintre profilul lor vocaţional şi opţiunea şcolară. Punem mai mare accent pe activităţile de consiliere şi testare şi mai puţin pe partea birocratică a proiectului. Este foarte important să încercăm să orientăm copiii, dacă într-adevăr au abilităţi şi capacităţi, spre locuri de muncă ce există în judeţul nostru,” subliniază Adina Mesaroş, directorul CJRAE Sălaj.

În proiect sunt incluse toate şcolile din judeţul Sălaj care au un consilier şcolar şi vor primi consiliere vocaţională toţi elevii interesaţi, în special cei cu profile sau competenţe tehnice, cărora le este recomandat să urmeze o carieră de tehnician sau inginer.

Proiectul de consiliere vocațională, inițiat în urmă cu cinci ani de TenarisSilcotub și implementat în parteneriat cu echipa CJRAE Sălaj, a fost creat pentru comunitatea din Zalău şi extins cu sprijinul Consilului Județean Sălaj la nivelul întregului județ.

Acest proiect de consiliere vocațională este menit să fie o ‘busolă’ utilă elevului în drumul său spre a-și atinge potențialul maxim și a urma meseria care i se potrivește cel mai bine din punct de vedere al competențelor, valorilor proprii, dar nu în ultimul rând, al posibilităților reale de angajare după absolvire”, precizează Codruţa Hodrea, manager relaţii cu comunitatea Tenaris Silcotub.  

Edițiile precedente ale programului au relevat date concrete despre dorințele elevilor din Sălaj cu privire la traseul educațional pe care și-l doresc în viitor. Astfel, 62% dintre elevi susțin că își doresc să urmeze, ca primă opțiune, un liceu cu profil teoretic, iar 12% o filieră tehnologică. În alegerea liceului, familia joacă un rol important (57% dintre elevii chestionați consideră familia factorul cel mai important in luarea deciziei), însă se observă creșterea importanței acordate aptitudinilor și dorințelor elevilor, precum și a influenței consilierilor școlari. Cei care joacă un rol important în viața viitorilor profesioniști, părinții, încep să înțeleagă rolul și scopul acestui program iar beneficiarii edițiilor anterioare, acum elevi de liceu, confirmă că i-a ajutat să se cunoască mai bine, să-și identifice punctele forte și să-și descopere vocații sau abilități noi.

Având în vedere condiţiile pandemice din această perioadă, cea mai mare a acestui program s-a derulat în mediul online, întreaga procedură fiind digitalizată. Proiectul urmează a se finaliza în luna decembrie.
Bugetul acestei ediţii este de circa 270.000 de lei, 80% din bani fiind asigurati de TenarisSilcotub, iar diferenţa de Consiliul Judeţean Sălaj.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Poate te interesează și următoarele articole

CSR ONG

Fundatia Orange a desemnat castigatorii editiei 2020 a concursului „Lumea prin Culoare si Sunet”, cel mai mare fond de finantare dedicat persoanelor cu deficiente...

Featured

Mai mult ca niciodata, in ultima perioada companiile s-au mobilizat si au inceput sa vina in sprijinul comunitatilor cu sume mari de bani sau...

STIRI BUNE

E.ON Energie Romania a lansat factura electronica, serviciu online pentru care pot opta, incepand din aceasta luna, toti clientii companiei, consumatori de gaze naturale...

Featured

Kaufland România devine primul lanț de hipermarketuri care își certifică magazinele și depozitele pentru toate măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19 Intreaga rețea de...

Featured

Peste 100.000 de turisti au vizitat Zona Cascadei Bigar la un an de la amenajarea eco-turistica a zonei, dublu fata de perioada 2016-2017, cand...

CSR EVENIMENTE

Echipa CSR Media continua seria Seminariilor dedicate Comunitatii de CSR, ce vin sa raspunda unei nevoi concrete, legata de crearea unei Comunitati active a...