Începând cu 1 ianuarie 2024, a intrat oficial in vigoare Directiva Uniunii Europene (UE) privind Raportarea Durabilității Corporative (CSRD), prin care companiile sunt obligate să dezvăluie informații despre ceea ce consideră că sunt riscuri și oportunități care decurg din problemele sociale și de mediu, precum și despre impactul activităților lor asupra oamenilor și asupra mediului.
Pentru acest an vor trebui să raporteze companiile mari, cu peste 500 de angajați, rapoartele urmând să fie emise în 2025.
Companiile sunt obligate să raporteze și să evalueze impactul propriilor activități și procese de producție, inclusiv impactul activităților partenerilor din lanțul de aprovizionare.
Directiva prevede obligația de a raporta informații nu numai „în măsura în care acestea sunt necesare pentru înțelegerea dezvoltării, performanței și poziției întreprinderii”, ci și obligația de a raporta informațiile necesare pentru înțelegerea impactului activităților întreprinderii asupra aspectelor de mediu, sociale și de personal, a respectării drepturilor omului, a combaterii corupției și a dării de mită. Prin urmare, se preve obligația ca firmele să raporteze atât cu privire la impactul activităților lor asupra oamenilor și a mediului, cât și cu privire la modul în care aceste aspecte de durabilitate afectează compania.
Iată 10 Tendințe care vor domina domeniul ESG (Mediu, Social și Guvernanță) în acest an:
- Educație și Conștientizare ESG: Anul 2024 va fi marcat de o creșterea accentuată a conștientizării și a proiectelor educaționale în domeniul ESG atât în rândul companiilor, cât și în rândul consumatorilor și investitorilor. Cea mai mare problemă va fi în rândul IMM-urilor, care reprezintă mare parte din lanțul valoric al multinaționalelor. Determinarea acestora să-și structureze businessurile pe principii de sustenabilitate rămâne o mare provocare.
Conform Studiului despre Tendințele domeniului ESG realizat de CSRmedia.ro si Valoria.ro, 37% dintre companii spun că au un proces mixt de identificare a temelor relevante de ESG, iar 34% au numai un proces intern. Mai mult, doar 10% dintre companii măsoară foarte bine impactul actual al businessului în ceea ce privește criteriile ESG. - Căutarea de Specialiști: Pe piața specifică se simte deja lipsa specialiștilor în Raportarea de Sustenabilitate. Multe companii încep să-și caute intern atât resurse cât și persoane care să înteleagă și să aplice noile reglementări ESG. În multe companii sunt necesare procese intensive în ceea ce privește gestionarea datelor și structurile de raportare. Studiul nostru privind Tendințele ESG din țara noastră a arătat că 59% dintre companiile respondente au menționat gestionarea și raportarea datelor pe primul loc între provocările întâmpinate în implementarea practicilor de ESG, în timp ce 55% au menționat alocarea resurselor necesare acestui domeniu. În acest context, companiile se văd nevoite să apeleze la Specialiști externi în Raportarea se Sustenabilitate, care sunt însă extrem de puțini. Se simte deja o efervescență din ce în ce mai accentuată în această direcție.
- Transparență și Raportare ESG: Se așteaptă o creștere a numărului de Rapoarte de Sustenabilitate și a cerințelor de transparență pentru companii, cu accent pe divulgarea detaliată a impactului lor asupra mediului și a societății. Conform studiului realizat de echipa CSRmedia.ro si Valoria.ro la finalul anului 2023, cele două motive principale pentru care companiile au ales să dezvolte cadre de lucru ESG sunt reziliența business-ului (56%) și impactul pozitiv asupra comunității (56%), urmat îndeaproape de conformitatea cu reglementările (55%).
- Finanțarea ESG și Investițiile Responsabile: Se preconizează o creștere a cererii pentru investiții sustenabile, astfel că mai multe fonduri de investiții vor integra criterii ESG în deciziile lor.
- Accentuarea Economiei – Circulare: Intrarea în vigoare a SGR va pune accent pe dezvoltarea sectorului dedicat Managementului Deșeurilor și a Economiei Circulare. Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) este un proiect cu obiective pe termen lung, scopul fiind recuperarea a aproximativ 7 miliarde de ambalaje de pe piaţă în fiecare an.
- Inovații în Tehnologii Sustenabile: Dezvoltarea și implementarea tehnologiilor sustenabile, cum ar fi energiile regenerabile, transportul verde și soluțiile de eficiență energetică, vor continua să primească atenție sporită pe parcursul acestui an.
- Inovații în Guvernanță Corporativă: Se va observa din ce în ce mai mult un accent pe Guvernanța Corporativă Eficientă, cu accent pe diversitatea în consiliile de administrație și transparența decizională. Și aici rămâne de văzut cât de relevante sunt informațiile transmise.
- Adaptarea la Riscuri Climatice: Companiile vor accelera eforturile de a evalua și aborda riscurile climatice în toate aspectele operațiunilor lor. Vor trebui să dezvolte planuri privind continuitatea afacerii în caz de dezastre naturale, să dezvolte produse şi metode de producţie mai puţin vulnerabile la fenomene meteorologice, să aibă personal specializat care să rezolve cât mai rapid anumite disfuncționalități în procesul de business cauzate de starea vremii (inundații, vijelii, zile toride etc.).Companiile vor trebui să dezvolte un Plan de Tranziție Climatică, pentru a asigura compatibilitatea strategiei lor de afaceri cu Acordul de la Paris. Rămâne însă de văzut până unde vor merge cu planurile.
Riscurile Climatice până acum nu au fost luate în considerare de multe dintre companiile care realizează deja de ani buni Rapoarte de Sustenabilitate! - Creșterea Proiectelor/Campaniilor de Responsabilitate Socială a Companiilor (CSR): Va creșterea cererea din partea stakeholderilor pentru implicarea activă în comunități și proiecte sociale, cu un accent deosebit pe impactul social și dezvoltarea sustenabilă.
Este de subliniat că, în ultimul an, top managementul companiilor consideră costurile asociate cu inițiativele ESG ca fiind în mare măsură corelate cu beneficiile aduse companiei: 42% – echipa de top management, 58% – echipa de CSR/ESG, 55% – echipa de marketing, 47% – echipa de manageri, conform Studiului ESG realizat de echipa noastră și Valoria.ro. - Guvernanța și Cooperarea: Se va observa o creștere a cooperarii între companii pentru abordarea, în special, a problemelor de mediu și societate.
Aceste tendințe sunt în continuă evoluție, iar factorii de mediu, politici și economici pot influența schimbările din domeniul ESG. Pe parcursul întregului an vom monitoriza evoluțiile din acest domeniu , iar pe măsură ce apar informații noi și schimbări contextuale vi le vom prezenta cu promptitudine. 🙂