UNITED WAY Romania face legatura intre mediul de business si nevoile comunitatii

United Way Romania imbunatateste in fiecare an viata celor mai defavorizati, prin mobilizarea resurselor interne, respectiv a sponsorizarilor de la companii, a donatiilor de la oameni si a voluntarilor. United Way reuseste sa creasca anual numarul companiilor partenere, in 2012 numarul acestora ajungand pana la 53, fata de 45 de companii partenere in 2011. In aceste conditii si contributia din partea angajatilor din corporatiile partenere a ajuns, in medie, la aproximativ 20.000 euro pe luna. Pentru a afla cum au fost alocate resursele stranse in acest an, care sunt planurile de viitor si problemele cu care se confrunta organizatia, am stat de vorba cu Cristina Damian, Director Executiv Fundatia United Way Romania.

– Care au fost proiecte sociale pe care le-ati sustinut in acest an si care au fost criteriile prin care au fost alese?

– Anul acesta am sustinut 33 de proiecte sociale in trei domenii importante, respectiv: educatie, sanatate si integrare socio-economica. United Way se bazeaza pe principiul ca o comunitate poate sa isi investeasca resursele pentru ca si membrii ei mai putini norocosi sa aiba sansa la educatie, la un trai decent si sa se bucure de sanatate. Aceasta investitie, mai devreme sau mai tarziu, se va intoarce sub forma unei societati mai bune, mai educate, mai unite.

Am selectat aceste proiecte tinand cont de gravitatea problemei pe care isi propunsa o rezolve, de numarul de oameni pe care vroiau sa ii ajute si de costurile per beneficiar. In fiecare an, in acest proces de selectie suntem ajutati de voluntari din companiile partenere. Acestia citesc propunerile de proiecte, fac vizite pe teren pentru a cunoaste si a intelege problemele sociale si apoi decid care sunt proiectele care vor fi finantate. Interesul pentru a alege cele mai eficiente si de impact proiecte sociale este sustinut si de faptul ca voluntarii implicati in selectie sunt si donatori pentru aceste proiecte.

– Ce proiect a necesitat cel mai mare ajutor, atat financiar cat si in ceea ce priveste numarul voluntarilor implicati in proiect?

– Toate cele 33 de proiecte sociale au primit un ajutor similar din partea noastra, atat din punct de vedere financiar, cat si cu voluntari. Incercam in acest fel sa sprijinim toate categoriile defavorizate, mai ales ca anumite categorii de persoane pe care le sprijinim sunt foarte marginalizate de societate si nu primesc prea des ajutor din alta parte. Si aici ma refer in special la varstinicii singuri si cu venituri foarte mici, la persoane cu dizabilitati si la oamenii strazii.

– Cati voluntari au participat in acest an la programele United Way?

– Anul acesta am avutpeste 500 de voluntari si inca se mai aduna, pentru ca vine perioada sarbatorilor si tot mai multi voluntari vor sa se implice in activitati cu copiii sau cu varstnici. De asemenea, in 21 iunie, ziua cea ma ilunga din an, am sarbatorit Ziua Actiunii United Way in intreaga lume. In Romania, 80 de voluntari au petrecut ziua impreuna cu copii din familii dezavantajate, tineri cu dizabilitati si persoane suferinde, in Bucuresti, Cluj si Timisoara.

– Care este suma pe care reusiti sa o colectati lunar din donatiile salariatilor corporatisti?

– In 2012 contributia lunara din partea angajatilor din corporatiile partenere a ajuns, in medie, la aproximativ 90.000 lei, respectiv 20.000 euro.

– Apreciati ca in ultimul an companiile si angajatii acestora au devenit mai deschisi in ceea priveste parteneriatele sociale sau donatiile?

– Da, cu siguranta, anul acesta am avut 53 de companii partenere, fata de 45 anultrecut. Este o crestere frumoasa, mai ales in conditiile actuale, cand bugetele de CSR se micsoreaza sau chiar dispar. Iar angajatii sunt din ce in ce mai dornici sa se implice, fie ca donatori, fie ca voluntari, fie ambele. Sunt interesati de problemele cu care se confrunta semenii lor si vor sa ajute. Avem voluntari care se implica an de an in actiunile United Way si care ne-au marturist ca, dupa ce au realizat cat sunt de norocosi sa aiba o viata “normala” (familie, o casa, un loc de munca stabil) au decis ca pot si vor sa ii ajute pe cei cu o soarta mai putin norocoasa decat a lor.

– Care sunt cele mai mari probleme pe care le intampinati in derularea activitatii?

– Una dintre marile probleme as spune ca este timpul. Mai exact lipsa timpului, deoarece oamenii din mediul de business sunt foarte ocupati si nu este usor sa isi faca timp fie pentru voluntariat, fie pentru a se mobiliza sa doneze si sa decida unde si cum sa fie investiti banii lor. De asemenea, companiile au o agenda foarte incarcata si de cele mai multe ori prioritatile de business primeaza, astfel ca desi exista dorinta pentru implicare, uneori dureaza mai mult timp pana se intampla lucrurile.

O alta problema este ca sunt inca multi printre noi care asteapta ca altii sa faca ceva si nu considera ca sta chiar in puterea lor sa schimbe lucrurile. Incercam sa incurajam exemplul personal si avem convingerea ca pentru a adresa probleme grave cu care se confrunta atat de multi dintre semenii nostri, este nevoie de implicarea cat mai multor oameni. Impreuna, eforturile tuturor au un impact mult mai mare si acesta este sugerat si prin numele fundatiei noaste: United Way.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.