Connect with us

Hi, what are you looking for?

Featured

VODAFONE: Şcoala din Valiză a îmbunătățit abilitățile digitale ale profesorilor

Scoala din valiza_1Aproape 90% dintre profesorii care au participat în perioada pandemiei la programul de educație digitală „Școala din valiză” au dobândit competențele și abilitățile digitale necesare adaptării unei lecții clasice la predarea online, relevă un studiu de impact efectuat în aprilie 2021 pe baza răspunsurilor venite de la aproximativ 1.000 de respondenți.

Studiul, realizat la inițiativa Fundaţiilor Vodafone România şi World Vision România, a măsurat o serie de indicatori grupați în cinci categorii: abilități digitale, abilități digitale de predare (respectiv învățare, în cazul elevilor), capacitatea de a facilita sau îmbunătăți comunicarea dintre profesor și elev, nivelul general de satisfacție și intenția de utilizare a tehnologiei în viitor.

Datele reflectă cu preponderență rezultatele învățării online, având în vedere circumstanțele în care s-a derulat procesul de învățământ în anul şcolar 2020/2021. Astfel, peste 73% dintre profesori și 75% dintre elevi au declarat că sunt satisfăcuți sau foarte satisfăcuți de experiența avută în programul „Școala din valiză”. Cadrele didactice au apreciat în proporție de 86% gradul de interactivitate a platformei, iar elevii de 78%.

 Mai mult, studiul arată o îmbunătățire a competențelor digitale pentru toți indicatorii, atât în cazul profesorilor, cât și al elevilor. Scorurile au fost calculate pentru abilități digitale de bază, comparate cu nivelul de dinainte de a utiliza platforma „Școala din valiză”. Pentru profesori au mai fost evaluate şi abilitățile de predare online.

Astfel, dacă înainte de a utiliza platforma doar 55% dintre profesori puteau folosi materiale audio-video pentru a preda online, ponderea acestora a crescut la 92% în urma utilizării acesteia. În același timp, procentul cadrelor didactice care au dobândit abilitățile necesare folosirii tablei interactive la clasă a urcat de la 45% la 80%. Mai mult, dacă la începutul intervalului analizat mai bine de un sfert dintre profesori (26%) declarau că li se pare dificil și foarte dificil să folosească o tablă interactivă, ponderea acestora se situează în prezent la 1%.

În privința utilizării aplicației Microsoft PowerPoint, studiul a arătat că, dacă înainte de a trece la utilizarea platformei 76% dintre profesori considerau ușoară sau foarte ușoară crearea unei prezentări PowerPoint, procentul lor a crescut la 86% la finalul perioadei evaluate.

Este, de asemenea, de remarcat că doar 2% dintre respondenți consideră dificile sau foarte dificile activitățile de predare online, în scădere față de nivelul raportat anterior care era de 20%.

În ceea ce îi privește pe elevi, aceștia au înregistrat la rândul lor progrese la toți indicatorii privind abilitățile digitale, respectiv învățarea online.

În categoria abilităților de învățare online, cel mai mare progres s-a înregistrat la indicatorul legat de crearea unui subiect de discuție pe o platformă online, creşterea fiind de la 40% la 54%. Procentul celor care au abilitățile necesare creării unui meeting online a crescut și el de la 52% la 63%, și de la 39% la 47% pentru abilitatea de a lucra în Excel.

La fel ca și în cazul cadrelor didactice, procentul elevilor care au întâmpinat dificultăți în a asimila abilități de învățare online este în scădere vizibilă.


Programul „Școala din valiză” este desfășurat de Fundația Vodafone România și Fundația World Vision România încă din 2018, valoarea totală a acestuia depășind două milioane de euro, dintre care peste un milion euro reprezintă finanțarea oferită de către Fundația Vodafone România.

În prezent, platforma de e-learning www.scoaladinvaliza.ro este disponibilă la nivel național și numără aproximativ 17.000 de utilizatori elevi și 1.400 de profesori din 50 de școli din zona rurală. De la debutul programului au fost create în platformă peste 11.000 de lecții.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Poate te interesează și următoarele articole

CSR ONG

Fundatia Orange a desemnat castigatorii editiei 2020 a concursului „Lumea prin Culoare si Sunet”, cel mai mare fond de finantare dedicat persoanelor cu deficiente...

STIRI BUNE

E.ON Energie Romania a lansat factura electronica, serviciu online pentru care pot opta, incepand din aceasta luna, toti clientii companiei, consumatori de gaze naturale...

Featured

Mai mult ca niciodata, in ultima perioada companiile s-au mobilizat si au inceput sa vina in sprijinul comunitatilor cu sume mari de bani sau...

Featured

Kaufland România devine primul lanț de hipermarketuri care își certifică magazinele și depozitele pentru toate măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19 Intreaga rețea de...

Featured

Peste 100.000 de turisti au vizitat Zona Cascadei Bigar la un an de la amenajarea eco-turistica a zonei, dublu fata de perioada 2016-2017, cand...

CSR EVENIMENTE

Echipa CSR Media continua seria Seminariilor dedicate Comunitatii de CSR, ce vin sa raspunda unei nevoi concrete, legata de crearea unei Comunitati active a...