Vodafone: Utilizatorii de telefoane mobile inteligente pot contribui la combaterea cancerului

DreamLabIn timp ce dorm, utilizatorii de telefoane mobile inteligente din Romania pot contribui la cercetarea pentru combaterea cancerului prin descarcarea aplicatiei DreamLab. Aceasta aplicatie, care ajuta la efectuarea unor studii complexe in domeniul oncologic, dispune de o versiune in limba romana si poate fi descarcata din App Store sau Google Play Store, fiind compatibila cu sistemele de operare iOS 10 sau mai noi, si cu dispozitivele Android cu „KitKat” v4.4 si ulterioare.

DreamLab este o aplicatie mobila care accelereaza cercetarea impotriva cancerului prin crearea unei retele intre procesoarele telefoanelor inteligente ale utilizatorilor. Cercetatori din domeniul oncologic au realizat un algoritm sofisticat care se bazeaza pe inteligenta artificiala pentru a analiza date complexe, acesta necesitand o putere foarte mare de procesare.

In timp ce telefonul este conectat la reteaua de electricitate si are acces la internet, aplicatia DreamLab foloseste puterea de procesare a acestuia pentru a rezolva calcule ce ajuta unui proiect de cercetare a cancerului, apoi trimite rezultatele inapoi institutului de cercetare prin tehnologie cloud. De exemplu, unui computer personal care ar functiona 24 de ore, zi de zi, i-ar trebui 300 de ani pentru a analiza toate informatiile necesare unui astfel de studiu, pe cand 100.000 de telefoane inteligente functionand, fiecare, 6 ore pe noapte ar putea sa obtina aceleasi rezultate in trei luni.

Murielle Lorilloux VodafoneCred ca fiecare dintre noi cunoaste pe cineva care sufera de aceasta maladie. Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii estimeaza ca, in Romania, numarul deceselor cauzate de bolile oncologice va ajunge, in anul 2040, la aproape 60.000. DreamLab ne ofera posibilitatea sa facem cu totii bine prin tehnologie. Tot ce trebuie sa facem este sa punem telefoanele noastre in slujba cercetarii cancerului in timp ce dormim si, astfel, ajutam la accelerarea studiilor privind gasirea unor solutii salvatoare pentru multi. La Vodafone, suntem optimisti in privinta utilizarii tehnologiei pentru un viitor mai bun. Acest proiect este parte din misiunea noastra de a sustine crearea unei societati digitale in care Vodafone pune tehnologia in slujba unui mediu de viata mai bun si mai sanatos pentru toti‟, a declarat Murielle Lorilloux, CEO Vodafone si UPC Romania. 

Dupa descarcarea aplicatiei, utilizatorul poate sa aleaga una dintre temele de cercetare disponibile in acest moment pentru care doreste sa contribuie: tumori maligne – descifrarea corelatiilor genotip-fenotip (Garvan Institute of Medical Research – Australia), medicamente personalizate genetic pentru tratamentul anti-cancer (Imperial College London – Marea Britanie) si folosirea arhitecturii genomului in elaborarea medicamentelor personalizate pentru pacientii cu cancer (Istituto Firc di Oncologia Molecolare – Italia).

 Pentru ca DreamLab sa functioneze in limba romana, utilizatorii trebuie sa aiba telefonul setat pe aceasta limba inaintea descarcarii aplicatiei. Orice utilizator poate descarca aplicatia in mod gratuit, insa, odata instalata, aceasta genereaza trafic de date.

Vodafone Romania sustine proiectul DreamLab prin acordarea gratuita a traficului de date nationale necesar functionarii aplicatiei pentru abonatii sai. Aplicatia nu are acces la informatiile utilizatorilor sai.

DreamLab a fost lansata de Vodafone Foundation si Institutul pentru Cercetari Medicale Garvan din Australia in noiembrie 2015, fiind preluata ulterior si de Fundatiile Vodafone din Noua Zeelanda, Marea Britanie si Italia. Pana in acest moment, aplicatia a fost descarcata de peste 320.000 de ori si a contribuit la rezolvarea a doua teme de cercetare pentru lupta impotriva cancerului.

Decode din Australia este primul proiect decodificat cu ajutorul aplicatiei Dream Lab. Calculele au fost finalizate in  februarie 2018 si se estimeaza ca folosirea aplicatiei a redus la jumatate timpul necesar prelucrarii datelor. Rezultatele proiectului arata corelatii intre tipul de cancer de care sufera o persoana si profilul sau genetic, si face un prim pas in elaborarea tratamentelor personalizate pe baza informatiilor genetice.

 In iulie 2019, decodificarea proiectului DRUGS a dus la publicarea a doua noi descoperiri importante – in primul rand, identificarea a sute de molecule anti-cancer prezente in alimentele de zi cu zi, inclusiv portocala, varza si struguri si, in al doilea rand, potentialul anti-diabetic si anti-microbian al medicamentelor folosite in terapia anti-cancer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.