Connect with us

Hi, what are you looking for?

CSR INTERVIU

XEROX se numara printre cele mai responsabile companii din lume

Xerox a obtinut in acest an mai multe premii pentru implicare in proiecte de responsabilitate sociala. Compania a fost inclusa in clasamentul celor mai etice 110 firme din lume – World’s Most Ethical Companies,  publicat de revista Ethisphere,  si in Top 50 Best Global „Green” Brands, realizat de Interbrand. Mai mult, Xerox a reusit sa indeplineasca criteriile de performanta FTSE4Good pentru responsabilitate sociala si implicare a actionariatului, drepturi umane si actiuni de protejare a mediului.  Xerox  a fost inclusa si in Topul Ethisphere al celor mai etice companii din lume, fapt ce  confirma angajamentul acesteia pentru sustenabilitate, diversitate, directie administrativa si etica. Pentru a afla mai multe despre actiunile de responsabilitate sociala pe care compania le intreprinde in tara noastra am stat de vorba cu  Ioana Bulat – PR Manager Xerox Romania.

Cum vedeti evolutia Responsabilitatii Sociale Corporatiste in Romania in urmatorii ani?

In randul companiilor exista de mai multi ani un trend de reducere a impactului asupra mediului. Aceasta tendinta va continua si in viitor. Tot mai multe companii sunt interesate sa protejeze natura, sa foloseasca produse ecologice, sa intreprinda diferite actiuni eco, totul sustinut atat de motivatii sociale, cat si economice.

Cred ca toate companiile care au deja o conduita „verde” si s-au implicat in proiecte de mediu isi vor mentine in continuare pozitia, iar multe dintre cele care inca nu au implementat o astfel de strategie o vor face in viitorul apropiat. Implicarea in proiecte este importanta, dar si mai importanta este conduita pe care compania o adopta in activitatile zilnice si care nu costa nimic, dimpotriva: incepand cu mediul de birou, pana la procesul de productie. Comportamentul zilnic e cel care asigura sustenabilitatea proiectelor verzi si consolideaza credibilitatea companiilor ca agenti „de inverzire”.

Care sunt proiectele de Responsabilitate Sociala Corporatista pe care le sustineti in aceasta perioada?

In prezent, Xerox Romania sustine cea mai mare miscare nationala de impadurire, Plantam Fapte Bune, initiat de Asociatia EcoAssist. La acest proiect vom participa cu peste 30 de voluntari, care vor planta copaci pe 29 octombrie, in localitatea Armasesti, din judetul Ialomita.

Mai mult, tiparim si materialele necesare pentru acest proiect, pe  multifunctionale Xerox, folosind consumabile ce reduc semnificativ consumul de energie si toner – hartie reciclata, suporturi speciale de imprimare Xerox si cerneala solida.

Xerox nu sustine cauza eco doar prin proiectele verzi in care se implica. Suntem printre primele companii din lume care au adoptat o atitudine verde. Pentru noi, ecologia,  protejarea mediului reprezinta un modus vivendi care se regaseste in tot ceea ce facem, de la reciclarea hartiei in birouri si utilizarea unor consumabile ecologice, pana la faptul ca toate produsele, serviciile si politicile noastre sunt „verzi”.

O particularitate a Xerox este aceea ca, prin produsele si serviciile sale, nu este doar o companie eco, ci si un agent eco pentru alte companii: este vorba despre folosirea eficienta a consumabilelor si reciclarea hartiei, pe de  o parte, si de eficienta energetica a echipamentelor pe care le producem, pe de alta parte. De exemplu, tehnologia Xerox pe baza de cerneala solida sprijina companiile in privinta politicilor ecologice, tinand cont ca seria de echipamente Xerox ColorQube 9200, care are la baza aceasta tehnologie, reduce cu pana la 90% cantitatea deseurilor rezultate din consumabile folosite, pentru ca nu utilizeaza toner traditional, ci rezerve cu cerneala solidă. De asemenea, reduce costurile de imprimare color cu pana la 62%, prin imprimarea color la preturi alb-negru.

Cu ce probleme va confruntati in actiunile pentru sustinerea comunitatilor in care activati?

O tendinta aflata in crestere in randul companiilor si al romanilor, in general, este aceea de a proteja mediul. Nu putem spune ca am intampinat probleme in demersul nostru privind actiunile de protectie a mediului, organizatiile si oamenii sunt foarte deschisi la astfel de actiuni.

Orice institutie poate alege cum si cat anume vrea sa contribuie la economisirea resurselor si la reducerea amprentei sale de carbon. De la situatii in care pur si simplu inlocuiesc hartia obisnuita cu cea reciclata, la cea in care trec la un management rational al flotei de echipamente, pana la cea in care inlocuiesc echipamentele pe care le detin cu unele bazate pe tehnologii mai eficiente, Xerox poate ajuta companiile sa devina mai verzi si mai eficiente financiar. Fiecare masura eco propusa de Xerox in cadrul pachetelor sale de servicii are si impact asupra modului in care se desfasoara operatiunile de business cotidiene, dar si asupra fluxurilor de numerar ale companiei. Toate acestea fara ca munca angajatilor sa fie in vreun fel ingreunata sau incomodata, ba dimpotriva.

Care este strategia de CSR a companiei pentru 2012?

Proiectele de CSR ale Xerox Romania sunt alese in functie de cum se pliaza pe valorile companiei si acolo unde este mai mare nevoie: le sustinem fie prin  donatii financiare, fie prin donatii de echipamente si consumabile, fie cu voluntari. Asa cum s-a intamplat si cu Plantam Fapte Bune. Programul a corespuns valorilor Xerox si am decis sa-l sustinem, pentru ca avem doua puncte comune: protejarea mediului si actiunea de voluntariat. Pentru noi reducerea impactului asupra mediului si voluntariatul sunt foarte importante.

Anul viitor vom continua sa sprijinim initiativele de responsabilitate sociala, de asemenea, vom sustine proiectele incepute si vom da curs altora noi, alegand variante de parteneriat potrivite.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Poate te interesează și următoarele articole

CSR ONG

Fundatia Orange a desemnat castigatorii editiei 2020 a concursului „Lumea prin Culoare si Sunet”, cel mai mare fond de finantare dedicat persoanelor cu deficiente...

Featured

Kaufland România devine primul lanț de hipermarketuri care își certifică magazinele și depozitele pentru toate măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19 Intreaga rețea de...

Featured

Mai mult ca niciodata, in ultima perioada companiile s-au mobilizat si au inceput sa vina in sprijinul comunitatilor cu sume mari de bani sau...

CSR EVENIMENTE

Echipa CSR Media continua seria Seminariilor dedicate Comunitatii de CSR, ce vin sa raspunda unei nevoi concrete, legata de crearea unei Comunitati active a...

STIRI BUNE

E.ON Energie Romania a lansat factura electronica, serviciu online pentru care pot opta, incepand din aceasta luna, toti clientii companiei, consumatori de gaze naturale...

#SPECIAL CSR

Echipa CSR Media realizeaza o serie de Interviuri, sub denumirea #SPECIALCSR / Companiile se Implica, cu oamenii de CSR, Marketing sau Comunicare din companiile...