Zambeste Romania : 650 de copii au beneficiat de tratamente stomatologice gratuite

salvati copiii_zambeste romania- botosaniIn cadrul programului Zambeste Romania, 650 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 14 ani din comunele Gorbanesti (judetul Botosani) si Dumesti (judetul Vaslui) au beneficiat de consult dentar si tratamente stomatologice. Prin intermediul acestui program GSK Consumer Healthcare a donat 1% din valoarea vanzarilor produselor de ingrijire orala din portofoliu, pentru consultarea si tratarea stomatologica a unor copii defavorizati din Romania. Astfel, romanii care au cumparat in vara produse sub marca Aquafresh, Parodontax si Sensodyne au dus copiii din cele doua sate sarace – cu un pas mai aproape de cabinetele stomatologice. Cu suma donata de GSK Consumer Healthcare au fost achizitionate materiale pentru tratamente stomatologice, Botosani - controale 2careia i s-au adaugat donarea a 650 kituri de ingrijire orala formate din pasta si periuta de dinti si materiale informative referitoare la igiena orala.

“La fel ca in multe sate din Moldova, in Gorbanesti (judetul Botosani) si Dumesti (judetul Vaslui) populatia adulta este plecata in strainatate, lasand copiii impreuna cu bunicii. Cu toate grijile si indatoririle zilnice gospodaresti si de elevi, nu le mai raman nici timp, nici bani pentru sanatatea orala. Multi dintre copii s-a dovedit ca nu au avut niciodata o periuta personala de dinţi. Prin intermediul acestui program cele doua comunitati s-au mobilizat pentru ca fiecare copil sa aiba o sansa la un tratament gratuit: directorul scolii din Gorbanesti a pus la dispozitie microbuzul scolii si a dus, dupa ore, copiii la cabinetul stomatologic. Copiii care merg la gradinite au fost dusi cu caruta de sateni pentru a prinde un loc pe scaunul stomatologului”.

Prin coordonatorii locali, Salvati Copiii Romania au mobilizat parintii din cele doua comune pentru a identifica copiii din familiile defavorizate si au cautat medici dentisti care sa se impliceZambeste Romania_prima vizita voluntar in proiect. Astfel, 650 de copii cu varste intre 3 si 14 ani au putut beneficia de tratamente gratuite. Inainte de inceperea tratamentelor stomatologice (in prima sedinta), copiii au beneficiat de periaj dentar, unii dintre ei necesitand periaj si la finalul sedintelor. Totodata, au fost realizate 1.102 obturatii de carii pe dinti definitivi, 426 obturatii de carii pe dinti temporari, 106 sigilii dentare, 164 extractii de dinti temporari si 25 interventii de urgenta in cazuri de infectii gingivale grave.

Programul a fost creat ca raspuns la concluziile celui mai recent studiu cu privire la nivelul foarte scazut de sanatate orala a copiilor , care arata ca 75% dintre copiii intre 5 si 13 ani inclusi in studiu au carii pe dintii de lapte, in timp ce 3/4 din dintii temporari afectati prezinta carii neglijate, care nu sunt tratate. Medicii dentisti subliniaza ca orice problema de sanatate orala netratata, inclusiv la copii, poate afecta starea generala de sanatate a organismului.

Studiul Zambeste Romania arata ca 38% dintre copii au placa dentara microbiana semnificativa, fapt ce semnalizeaza o stare precara de igiena orala, in timp de 4 din 10 copii de pana in 13 ani au deja carii pe dintii definitivi, fapt ingrijorator dat fiind ca unii dinti definitivi incep sa apara foarte devreme, la varsta de 6 ani. Aproape 90% din aceste carii sunt netratate. Incidenta ridicata a cariilor atat in cazul dintilor temporari, cat si al celor definitivi, arata lipsa unui comportament de preventie si nevoia de educare cu privire la regulile esentiale pentru o igiena orala corecta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.