ZEFIR: Investitie elvetiana de peste 4 milioane de euro in dezvoltarea comunitatilor vulnerabile

Zefir in comunitate e019Peste 20.000 de persoane din mediul rural, apartinand grupurilor vulnerabile din trei judete (Olt, Dolj si Gorj), au beneficiat de investitii de peste 4 milioane de euro pentru dezvoltarea comunitatilor din care fac parte.

Prin intermediul programului zefiR, demarat in 2013, s-a initiat o abordare integrata ce vizeaza educatia, sanatatea, dezvoltarea economica, dezvoltarea comunitara si locuirea – fiecare element fiind in fapt important pentru comunitate.

In timpul proiectului, persoanele din comunitatile vizate si-au schimbat atitudinea fata de educatie si fata de relatia cu autoritatile locale. Totodata, si-au modificat si comportamentul in ceea ce priveste lucrul impreuna cu alte persoane, din familie sau din afara ei, pentru a realiza ceva atat in beneficiul propriu, cat si in cel al comunitatii din care fac parte.

Peste 30 de initiative locale au fost dezvoltate in parteneriat cu autoritatile locale, iar din cele 12 grupuri de initiativa infiintate, 10 continua sa activeze cu succes in comunitatea lor.

Mai bine de 300 de gospodarii au beneficiat de renovari si imbunatatiri, astfel incat cei peste 600 de copii care locuiesc in ele au acum conditii mai bune pentru trai si pentru invatare.  

Dupa 68 de luni, rezultatele proiectului sunt remarcabile, ca de exemplu diminuarea cu peste 25% a ratei abandonului scolar in scolile de interventie, programe after-school dezvoltate in 11 scoli, peste 420 de profesori formati in educatia multiculturala, 436 de copii inscrisi in gradinite multiculturale si peste 1.400 de elevi din invatamantul primar si gimnazial care au participat la activitati psihosociale. 

In ceea ce priveste componenta de sanatate, s-au creat 6 centre medico-sociale amplasate in comunitate, care au fost preluate mai apoi de autoritatile locale si au fost formati 41 de membri ai personalului medical.

In anul 2016, acestui program i s-a adaugat o componenta de dezvoltare economica prin care s-a oferit asistenta micilor antreprenori existenti, dar si celor cu potential de a dezvolta o afacere. Astfel, au luat nastere 28 de mici afaceri locale in domenii precum cultivarea legumelor si a pepenilor, colectarea si uscarea ciupercilor de padure, cresterea bovinelor si comercializarea laptelui, constructii si amenajari exterioare, prelucrarea lemnului si a metalelor. 30 de familii au primit finantari intre 2.500 si 15.000 de franci elvetieni pentru a-si deschide sau dezvolta aceste afaceri.

„In cadrul proiectului zefiR am reusit sa accezez suma de 45.000 de lei ca sa depozitez ciupercile mai mult timp pentru a le pastra cat mai mult la calitatea I. Avem acum trei hale: pentru prelucrare, pentru uscarea ciupercilor iar ultima este o camera frigorifica in care acestea sunt pastrate. Acest sprijin a contat mult pentru mine.”  Adrian Anghel, antreprenor din Bumbesti-Jiu, sustinut prin programul zefiR.

Familia este cea care ii tine pe oamenii din aceste comunitati acasa, in Romania. Motivatia de a ramane aproape de cei dragi i-a determinat pe unii dintre ei sa-si asume riscuri mari pentru a-si dezvolta propria afacere, avand in vedere lipsa experientei in acest domeniu, si sa depuna eforturi considerabile in procesul de invatare si de lucru. Unele lucruri care pentru multi dintre noi sunt firesti, cum ar fi deschiderea si administrarea unui cont bancar, realizarea de tranzactii bancare, au fost invatate de la zero de catre oamenii din aceste comunitati.

„Un lucru pe care l-am observat in aceste comunitati este faptul ca atunci cand exista cateva exemple clare de succes, aceste exemple ii inspira si pe altii sa faca lucruri asemanatoare. Problema este ca exista o temere foarte mare sa fie ei primii care incearca ceva.”  Radu Racareanu, Fundatia Terre des hommes.

Este pentru prima data in Romania cand 8 ONG-uri cu diferite domenii de expertiza isi pun laolalta experienta si resursele in beneficiul dezvoltarii comunitatilor vulnerabile si al imbunatatirii dialogului intercomunitar.

„Cred ca acest parteneriat, impreuna cu implicarea propriu-zisa a beneficiarilor (copii, parinti, profesori, asistenti sociali, asistenti medicali, primari etc.), a condus catre aceste rezultate referitoare la incluziunea sociala si a imbunatatit viata multor oameni. Sunt mandra ca Terre des hommes a facut parte din aceasta aventura si speram ca zefiR va continua sa-si sufle briza sa blanda”, declara Kirsten Theuns, Sefa Delegatiei Est-Europene, Terre des hommes.

Organizatiile care au facut parte din acest consortiu sunt Terre des hommes, Amare Rromentza, Fundatia Pestalozzi, Fundatia PACT, Agentia de Dezvoltare Comunitara Impreuna, Sastipen, Habitat for Humanity si Fundatia  NESsT.

zefiR este un proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Articole similare...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.