Comisia Europeana ne provoaca la sport! Ne miscam si noi?

#BeActive 2017In fiecare an, din 2015 incoace, Europa se echipeaza pentru a sarbatori Saptamana Europeana a Sportului. #BeActive, ne indeamna C.E. si in 2017! Ceremonia de deschidere a evenimentului va avea loc pe 23 septembrie, la Tartu, in Estonia, tara care detine presedintia U.E. Timp de o saptamana, toate tarile isi vor chema cetatenii la diverse activitati sportive organizate de coordonatorii nationali.

Pentru a intampina evenimentul cum se cuvine, Comisia a lansat si un concurs cu premii saptamanale constand in echipamente si accesorii sportive. „Vrem sa va vedem alergand, sarind obstacole, sarind coarda sau tot ce are legatura cu miscarea.” Ce trebuie sa facem e sa postam fotografii sau clipuri video sugestive, cu hashtag-ul #BeActive, pe site-urile de socializare, Facebook, Instagram, Twitter sau YouTube. Si sa ne invitam prietenii sa duca vorba mai departe. Pe langa echipamentele sportive, Comisia mai ofera si doua bilete la Eurovision. Termenul limita de inscriere la concurs e 23 septembrie.

Saptamana Europeana a Sportului este o replica data de C.E. inactivitatii in care ne complacem. Nu suntem destul de activi fizic, iar asta ne face vulnerabili la boli, iar in final potentialul Europei este afectat. O societate bolnava, la propriu, inseamna o economie suferinda. Europa nu prea se misca, de fapt, asa cum indica cel mai recent Eurobarometru tematic („Sportul si activitatea fizica”), publicat in martie 2014.

Aproape 60% dintre europeni nu fac deloc sau aproape deloc miscare. Barbatii fac mai mult sport decat femeile, iar dupa 55 de ani, atat barbatii, cat si femeile nu mai practica niciun sport sau exercitii fizice (aprox. 70%). Nordul Europei est cel mai activ fizic (70% dintre suedezi fac sport, de pilda), in timp ce sudul e cel mai letargic. Italienii, romanii si portughezii (in aceasta ordine) sunt lenesii Uniunii Europene. Ce spun oamenii, de ce nu fac sport? Nu au timp (42%), nu sunt motivati sau nu ii intereseaza (20%), sa faci sport e prea costisitor (10%).

In Romania, Saptamana Europeana a Sportului este coordonata de Federatia Romana Sportul pentru Toti. FRSpT este o organizatie neguvernamentala nationala cu filiale in toata tara. Organizatia este abilitata de Ministerul Tineretului si Sportului sa coordoneze activitatile sportive nationale de educatie si recreere la nivelul intregii tari. Site-ul oficial al Saptamanii Europene a Sportului in Romania – beactiveromania.eu – este detinut si administrat de FRSpT.

Linkuri utile: Saptamana Europeana a Sportului; Eurobarometru Sportul si activitatea fizica; Federatia Romana Sportul pentru toti.

Sursa foto: beactiveromania.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.