CSRmedia
CSRmedia
CSRmedia - publicatie premiata de Familia Regala a Romaniei

Cora a deschis cel de-al doilea centru comercial verde

Cora a deschis in Soseaua Alexandriei, din Bucuresti, al doilea centru comercial de ultima generatie, dupa cel din Bacau inaugurat acum doua saptamani. Ca si la Bacau, la cora Alexandriei s-au folosit mai multe sisteme si idei inovative pentru protejarea mediului, asa incat si acest magazin a primit certificarea BREEAM de constructie verde de clasa A. Inovatiile au fost folosite atat la constructia propriu-zisa a centrului comercial, cat si la echipamentele de exploatare a spatiului. Valoarea totala a investitiei s-a ridicat la 47 milioane de euro.

„Inovatiile tehnice pentru exploatare si protectia mediului sunt extraordinare. cora continua astfel sa se extinda cu pasi fermi si cu inovatii atat in ceea ce priveste constructiile, cat si in domeniul comercial. Ne ascultam in permanenta clientii si le oferim un univers larg de produse care evolueaza in permanenta, in functie de nevoile si dorintele acestora, de la produse de prim pret si pana la produse festive”, a declarat Philippe Lejeune, Director General al cora Romania.

Proiectul a fost realizat de catre Departamentul Tehnic al cora Romania. Astfel, pentru iluminare au fost montate 150 de tuburi solare care capteaza lumina naturala si o redistribuie la interior fara a crea efect de sera. Tuburile solare pot asigura pe timp de zi, 100% din lumina necesara spatiului de birouri si 50% din lumina necesara suprafetei de vanzare. Pentru iluminarea ariei de vanzare au fost montate mai aproape de sol, corpuri de iluminat care consuma cu 30% mai putina energie decat tuburile folosite in mod normal si LED-uri in loc de becuri incandescente, care au fata de acestea din urma un consum cu 50% mai mic. Dispersia luminii este mai buna, iar consumul de energie este astfel redus. Totodata, totemurile si firmele luminoase folosesc LED-uri care consuma cu 50% mai putina energie si au o durata de viata mai lunga.

Pentru a mentine caldura, peretii fatadelor au o termoizolatie de 15 cm grosime, iar acoperisul de 20 de cm – aproape dublu fata de constructiile curente, ceea ce va duce la reducerea cu cel putin 30% a energiei pentru exploatarea centrului comercial. Subsolul are o termoizolatie suplimentara de 10 cm care reduce la minim pierderile de energie. Centrul dispune si de recuperatoare de caldura montate pe sistemele de aer conditionat care extrag aproape 90% din caldura aerului degajat de acestea la exterior si o refolosesc pentru sistemele de incalzire pe timpul iernii sau ca sursa de energie pentru a produce aer rece pe timp de vara.

Consumul de apa este optimizat cu senzori. Uscatoarele de maini din toalete sunt de tip „air blade” si economisesc energie. Coridorul galeriei este ventilat natural gratie unui sistem de trape si alte elemente de inchidere si deschidere care permite circularea si improspatarea aerului. Suprafetele vitrate sunt tratate special, permitand o pierdere mica de temperatura pe timpul iernii si o incalzire redusa pe timpul verii. La intrari exista perdele de aer care reduc pierderea de caldura in timpul iernii sau incalzirea pe timpul verii. Tot la intrari sunt prevazute zone tampon, incaperi care asigura o pierdere de energie minima. Demisolul este izolat de asemenea cu perdele de aer. Cladirea este prevazuta cu un Sistem Informatizat de Gestiune, un fel de creier electronic prin care sunt controlate in timp real toate instalatiile, asa incat in orice moment se poate eficientiza consumul.

Centrul comercial beneficiaza si de sisteme moderne de protectie a mediului. Astfel, apa de ploaie este colectata intr-un rezervor de 300 metri cubi (aproximativ 18 camioane cisterna) si utilizata pentru udarea spatiilor verzi, iar apele uzate sunt tratate, in functie de factorul de poluare, de separatoare de hidrocarburi sau separatoare de grasimi si statii de tratare. Apa evacuata astfel in mediu are puritatea apei de rau. De asemenea, in spatele magazinului exista un sistem de compost unde se depoziteaza deseurile vegetale care se transforma in ingrasamant natural pentru spatiile verzi. Exista si un sistem informatic de protectie impotriva incendiilor care detecteaza imediat in ce zona exista fum, asa incat pompierii sa intervina direct acolo. Dupa ce este detectat fumul, se da alarma, se opreste climatizarea pentru ca fumul sa nu patrunda si in alte incaperi, se pornesc ventilatoarele care evacueaza fumul, iar splinkerele speciale formeaza o perdea de apa care scade imediat temperatura aerului.

cora Romania are in prezent zece magazine, atat in centre comerciale proprii, cat si in spatii inchiriate, dintre care patru la Bucuresti (Alexandriei, Pantelimon, Lujerului si Sun Plaza) si sase in provincie, la Cluj Napoca, Baia Mare, Arad, Drobeta Turnu Severin, Constanta si Bacau.

 

Adaugă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și tratarea datelor dumneavoastră de către acest site web.